Çin'de orduyla ilgili şaka yapan komedyene 2 milyon dolar ceza

Komedyen özür dileyerek tüm gösterilerini iptal etti

Çin ordusunun 2 milyondan fazla aktif askeri personele sahip olduğu düşünülüyor (Reuters)

Çin'de stand-up gösterileri düzenleyen bir komedyen Çin ordusunun kullandığı sloganla ilgili bir şaka yapınca 2 milyon dolarlık bir cezayla karşı karşıya kaldı.

House sahne ismiyle de bilinen Li Haoşi, bu haftasonu Pekin'deki Yüzyıl Sahnesi'nde yaptığı gösteriyle yetkililerin dikkatini çekti.

Şov sırasında Şanghay'a taşındıktan sonra iki köpek sahiplendiğini anlatan Li, diğer köpeklerin kendisine sevimli gelmesine rağmen sahiplendiği köpeklerin "Kazanmak için savaşın, örnek davranış sergileyin" sözünü hatırlattığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bu sözler ilk kez 2013'te Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından Çin ordusuna yönelik kullanılmış ve ordunun sloganı haline gelmişti.

Ceza açıklamasında yetkililer şovun içinde Çin ordusuna ciddi hakaret bulunduğunu ve şovun kötü sosyal etkiye sahip olduğunu savundu.

2 milyon dolarlık cezanın komedyenin bağlı bulunduğu Şanghay Şiaoguo Kültür Medya isimli şirkete kesildiği ifade edildi.

Şirket konuyla ilgili bir özür açıklaması yayımlarken, komedyen Li'nin bütün performansları da iptal edildi. 

Li konuyla ilgili bir açıklama yayımlayarak, "Tüm sorumluluğu alıyorum ve derinlemesine düşünmek ve kendimi yeniden eğitmek için gösterilerimi iptal ediyorum" ifadelerini kullandı.

2021'de Çin yönetimi askeri personele yönelik hakaret ve iftirayla mücadele için yeni bir yasa çıkarmıştı. Geçen yıl gösterime giren bir filmin ardından Çin'in Kore Savaşı'ndaki rolünü sorgulayan bir gazeteci 7 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Çin'in sosyal medya platformu Weibo'da, komedyen Li'nin yaptığı şakayı köpek emojisi kullanarak savunan bir kadının da polis tarafından gözaltına alındığı ifade edildi.


Independent Türkçe, CNN, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU