Geleceğe Dönüş'ün yıldızı Michael J. Fox: Parkinson tedavisi hiç olmadığı kadar yakın

"Geleceğe Dönüş" yıldızına 1991'de Parkinson teşhisi konmuştu

Michael J. Fox "Lorraine"de (ITV)

Michael J. Fox'a göre Parkinson hastalığının tedavisi "hiç olmadığı kadar yakın".

Geleceğe Dönüş (Back to the Future) serisinin 61 yaşındaki yıldızına bu hastalığın teşhisi 1991'de, 29 yaşındayken konmuştu.

12 Mayıs Cuma günü ITV1'de yayımlanan sohbet programı Lorraine'e konuk olan Fox, Parkinson hastalığıyla nasıl yaşadığını anlattı ve bu hastalığın tedavisinde kaydedilen güncel tıbbi gelişmelerden bahsetti.

Fox, program sunucusu Lorraine Kelly'ye "[Bir tedavinin] hiç olmadığı kadar yakın olduğunu düşünüyorum" dedi.

Bence bulduğumuz bu biyobelirteç, hastalığı tanımlamak ve dolayısıyla daha erken tedavi edebilmek açısından çok önemli.

Bu devasa bir atılımdı, bu kadar çabuk başaracağımızı beklemiyorduk. Uzun zamandır üzerinde çalışıyorduk, 10 yıl önce hakkında konuşmuştuk.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parkinson hastalığı, beynin uzun yıllar boyunca giderek daha fazla hasar gördüğü nörolojik bir rahatsızlık. Fiziksel belirtileri arasında titreme olarak da bilinen, uzuvların istemsiz sallanmasının yanı sıra hareket yavaşlığı ve diğer hareketlilik sorunları yer alıyor.

Aktör, kendi yardım kuruluşu Michael J. Fox Parkinson Araştırmaları Vakfı aracılığıyla hastalığın tedavisine yönelik araştırmalar için 1,75 milyar dolardan fazla bağış topladı.

2020'de oyunculuktan "ikinci kez emekli" olduğunu açıklayan Fox, yaşam kalitesine değinerek şunları söyledi:

Hayat beni çok heyecanlandırıyor, hayatı seviyorum. Ben çok mutlu biriyim. Bu iyi, 61 yaşındayım ve bu bile başlı başına harika bir şey.

Mutluyum. Çoğu zaman mutluyum. Ve bence şapşal olmak işe yarıyor, bazen gerçekten ürkütücü ve tehditkar şeyler karşısında şapşal olmanız gerektiğini düşünüyorum. Çevrenizdeki kişilere karşı şefkatli olmalısınız, neler yaşadıklarına bakın.

Fox daha önce 2000'de "Parkinson hastalığına karşı mücadele savunuculuğuna ve bağış toplamaya odaklanmak" üzere tam zamanlı oyunculuğu bırakmıştı.

Aktör, yakın zamanda Quentin Tarantino'nun 2019 tarihli Bir Zamanlar... Hollywood'da (Once Upon a Time... In Hollywood) filminde oyunculuğu tekrar bırakmaya karar vermesine neden olan sahneyi de anlatmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU