CHP'nin "atom karıncası" başörtülü milletvekili adayı Sevgi Kılıç: Halk nefret dilinden çok rahatsız

CHP'nin İstanbul milletvekili adaylarından avukat Sevgi Kılıç, sahadaki çalışmalarıyla Kılıçdaroğlu'nun da takdirini kazanmış görünüyor. Sorularımızı yanıtlayan Kılıç, özellikle ev kadınlarının yoksulluğunun ciddi boyutlarda olduğunu savundu

Sandık başına gitmeye artık saatler kaldı. Adaylar son çalışmalarını yapıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul 1. bölge milletvekili adayı avukat Sevgi Kılıç, kampanya süresince sokaklarda, ev ve esnaf ziyaretlerinde yoğun şekilde yer aldı.

Çalışmaları sırasında sık sık vatandaşlarla bir araya gelen Kılıç, insanları partisine oy vermeye ikna etmeye çalıştı.

CHP Parti Meclisi (PM) üyeliğine aday gösterilen ilk başörtülü siyasetçi Kılıç, aslında siyasette yeni bir isim değil.

Beykoz'da başladığı siyaset yaşamında 2020'de yapılan CHP 37. Olağan Kurultayı'nda Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde yer alarak delegelerin oylarıyla PM'ye seçildi.

PM'ye giren ilk başörtülü siyasetçi olan Kılıç, o günlerde basın organlarında geniş yer aldı.

3 yıldır PM'de görev yapan Kılıç, şimdi bir milletvekili adayı olarak siyasi faaliyetlerini sürdürüyor. 

Bulunduğu sıra itibariyle Kılıç'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) girme ihtimali de yüksek görünüyor.

 

 

Kılıçdaroğlu, Kılıç'ın videosunu alıntıladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün iktidara gelmeleri halinde partisinin kadınlara ve gençlere yönelik projelerini anlatan Kılıç'ın videosunu alıntılayarak "O bizim atom karıncamız. Onun gibi gençlerin enerjisiyle, azmiyle kazanacağız. #HaydiTürkiye" dedi.

 

sevgikılıç4.jpg
Kılıç, bir saha çalışmasında ziyaret ettiği evin önünde ev sahibi kadınla sohbet ederken / Fotoğraf: @avsevgikilic

 

"Kadınlar öyle yoksulluk yaşıyor ki yaşama sevincinin gittiğini görüyoruz"

Genellikle sahada olan Kılıç'ı yine bir sokak çalışmasının ortasındayken yakaladık.

Sorularımızı yanıtlayan Kılıç, yaptığı görüşmeler sırasında en çok kadınların yaşadığı ekonomik sıkıntılardan etkilendiğini söyledi.

Kılıç'a göre mutfak yangın yeri olmuş durumda. Kadınlar büyük bir yoksulluk yaşıyor.

Özellikle ev kadınlarının kendisine aylardır "tek bir şey alamadığını" söylediklerini belirten Kılıç, "Ekonomik sıkıntıyla insanların yaşama sevincinin gittiğini görüyoruz ama yine de çok umutlular. Kılıçdaroğlu nezdinde değişimi destekliyorlar" ifadelerini kullandı. 

 

 

Hakaret edenlere cevaben yazdığı mesajı 4 yıldır sabitlenmiş tweet olarak duruyor

Kılıç, CHP'den siyasete girdiğinde başörtülü olması nedeniyle özellikle sosyal medyada kimi kişilerin saldırganca ifadelerine maruz kaldı. 

Bundan dolayı Twitter hesabından 25 Nisan 2019'da attığı şu mesajı halen sabitlenmiş tweet olarak sayfasının başında duruyor:

Bilginiz olsun diye söylüyorum nefret söylemleriniz beni hiç mi hiç etkilemiyor. Şükürler olsun adım gibi sevgi doluyum insanlığa kinle öfkeyle bakmak yerine sevgiyle adaletle yaklaşıyorum. Sizlere de aynaya bakıp kendinizi sorgulamanızı öneririm.

 

sevgikılıç7.jpg
Kılıç, partililerle birlikte Çekmeköy'de metro çıkışında vatandaşlara simit ve broşür dağıttıkları bir çalışmada / Fotoğraf:@avsevgikilic

 

"CHP seçmenlerinden ve örgütten ciddi destek aldım"

Kılıç'a başörtülü olması nedeniyle sokak çalışmaları sırasında laiklik hassasiyeti yüksek kimi CHP'li veya tam tersi muhafazakâr görüşlü kimi AK Parti'li seçmenlerin tepkileriyle karşılaşıp karşılaşmadığını sorduk.

Yıllardan beridir CHP'de siyaset yaptığı, parti tabanında tanınmasından dolayı kendi seçmeninden hiçbir olumsuz tepkiyle karşılaşmadığı belirten Kılıç, "Ciddi destek alıyorum" dedi. 

AK Parti seçmeninden tepki alıp almadığı konusunda ise şu yanıtı verdi: 

Vatandaşlardan değil ancak AK Parti'li mevcut sistemde olanlardan daha önce de biliyorsunuz hakaret aldım zaman zaman. Kendi konumları olan ama AK Parti'li aktif siyasi zeminden bahsediyorum burada. Vatandaştan değil yani AK Parti seçmeninden bahsetmiyorum. Zaman zaman sosyal medyada ya da belki sırf trol dediğimiz kişilerden hakaretler duyabildiğimiz oluyor her siyasetçi gibi." 

 

sevgikılıç1.jpg
Kılıç, kadınların ağırlıkta olduğu bir mahalleli buluşmasında / Fotoğraf: @avsevgikilic

 

"Kadınların başörtüsü ve kazanılmış haklarıyla ilgili Kılıçdaroğlu nezdinde hiç tereddüt kalmadı"

"Sokakta CHP gelirse başörtümüz yasaklanır mı?" gibi kaygı ve endişe yansıtan türden sorularla karşılaşıp karşılaşmadığı" şeklindeki sorumuza Sevgi Kılıç, şu cevabı verdi:

"Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, uzun süredir mütedeyyin kadınlara yönelik politikaları dile getiriyor. Helalleşme açıklaması ve başörtüsü dahil giyim kuşam özgürlüğünü kanunla güvenceye aldırma girişimi bu tür kaygıları bitirdi. Kadınların başörtüsüyle veya herhangi bir kazanılmış haklarıyla alakalı Kılıçdaroğlu nezdinde hiç tereddüdün kalmadığını söyleyebilirim." 

"İnsanlar lüks değil sadece normali yaşayabilmek istiyor"

Sahada en çok ekonomiye dair soru aldığını kaydeden Kılıç, "Bugün insanların en büyük derdi geçim sıkıntısı. İnsanlar lüks de yaşamak istemiyor. Sadece normali yaşayabilmek, geçinebilmek ve bu ülkedeki yaşam sevinçlerini geri almak istiyor. Bir de şunu ekleyeyim vatandaşlar artık kutuplaştırmadan ve nefret dilinden çok rahatsız" şeklinde konuştu.

 

sevgikılıç3.jpg
Kılıç, TBMM'ye girmesi halinde özellikle kadınlara verilen sözlerin yerine getirilmesi için çalışacağını söyledi / Fotoğraf: @avsevgikilic

 

"Kadınlara, gençlere, işsizlere yönelik sözlerin tutulması için çalışacağım"

Siyasete giriş amacının kadın hakları noktasında mücadele olduğunu kaydeden Sevgi Kılıç, "Kadınların ötekileştirilmesi ve toplumda ikinci plana bırakılması beni siyasete çeken unsurlardan oldu" diyerek TBMM'ye girmesi halinde en büyük amacının Millet İttifakı'nın mutabakat metninde yer alan kadınlar, gençler, işsizler ve çocuklar için verilen sözlerin tutulması için çalışmak olacağını sözlerine ekledi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU