Berlin'de 14 Mayıs seçimlerine katılımda keskin artış

14 Mayıs seçimleri için oy kullananların sayısının bir önceki seçime göre yüzde 25 artış gösterdiği kaydedildi

Yurtdışı temsilciliklerinde toplam 1 milyon 817 bin 10 seçmen oy kullandı (AA)

Toplam seçmen sayısının 1,5 milyona yaklaştığı Almanya'da 14 Mayıs seçimlerine katılım oranının önceki seçimlerden çok daha yüksek olduğu belirtildi.

BR24'e konuşan Almanya Büyükelçisi Başar Sen, "Kesinlikle yüzde 50'nin üzerinde bir katılım var" ifadelerini kullandı.

Almanya'da 2018 seçimlerine katılım oranı yüzde 46'da kalmıştı.

CHP Berlin Başkanı Kenan Kolat, başkent bölgesinde katılımın daha yoğun olduğunu ve geçen seçime göre yaklaşık yüzde 25'lik bir artış yaşandığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Politico'ya konuşan Almanya Türk Toplumu başkanı Gökay Sofuoğlu, "İnsanlarla konuştuğum zaman, bunun kader belirleyecek bir seçim olduğunu hissettiklerini görüyorum" diye konuştu.

Berlin'de yaşayan kayıtlı 100 bin seçmenden biri olan Ahmet Kılıç ise, "Kılıçdaroğlu'na oy verdim. Erdoğan 20 yıldır iktidarda, artık bir değişime ihtiyacımız var. Avrupa'da Erdoğan destekçileri daha fazla ama bu yıl daha fazla kişi muhalefeti destekleyebilir" dedi.

İyi bir cumhurbaşkanı olduğu için Erdoğan'a oy verdiğini söyleyen Ayhan Alpay ise, "Ekonomi onunla birlikte yükseldi. 30 yıl önce Türkiye'de ailemin hiç parası yoktu. Şimdi doktor oldular ve iyi durumdalar" ifadelerini kullandı.

Politico'nun haberinde yurtdışında yaşayan seçmenlerin ağırlıklı olarak Erdoğan'ı desteklediği, Erdoğan'ın da yurtdışında yalnız hisseden bu seçmenlerin Batı karşıtı hissiyatından faydalandığı belirtildi.

2018 seçimlerinde Almanya'da oy kullanan seçmenlerin yüzde 64,7'si Erdoğan'a, yüzde 21,8'i ise İnce'ye oy vermişti.

Almanya'da seçim kampanyası tartışması

Almanya'nın diplomatik kurallarına göre, yabancı siyasetçiler için seçimler öncesi son üç ayda kampanya yasağı olsa da, bazı AK Partili vekillerin Almanya'ya giderek camilerde ve Türk derneklerinde konuşmalar yaptığı belirtildi.

AK Partili vekillerin katıldığı etkinliklerin Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) tarafından organize edildiği ifade edildi. Alman yetkililer UID'yi AK Parti'nin lobi organizasyonu olarak tanımlıyor.

Türk kökenli Alman SPD vekili Macit Karaahmetoğlu, "Uyum açısından, 'yabancı Türklere' seçimleri açmak iyi bir fikir değil" diye konuştu.

UID yetkilisi Adem Taflan şubatta, seçim yasağı başlamadan önce 124 milletvekili ve 25 belediye başkanını Avrupalı Türklerle buluşturduklarını söylemişti. ZDF'ye konuşan kurum sözcüsü bunların hiçbirinin seçim etkinliği olmadığını ileri sürdü.

CHP Berlin Başkanı Kenan Kolat ise yerel derneklerin etkinlikler düzenlemesinin normal olduğunu ancak Türkiye'den siyasetçilerin kampanya için Almanya'ya davet edilmemesi gerektiğini söyledi. Kolat, Alman diplomatik kuralları nedeniyle son aylarda hiçbir siyasetçiyi ülkeye davet etmediklerini, bunun yerine Berlin'de 6 seçim ofisi açtıklarını ifade etti.


Independent Türkçe, Politico, BR24

DAHA FAZLA HABER OKU