Çinli askeri uzmanlardan uyarı: ABD, Japonya ve Güney Kore ittifakına karşı yüksek alarma geçilmeli

Washington yönetimi, "NATO'nun Asya-Pasifik versiyonunu" oluşturmayı hedefliyor

ABD, Japonya ve Güney Kore'nin üçlü askeri tatbikatı, Pekin yönetiminden de tepki toplamıştı (Reuters)

Çin ordusu; ABD, Japonya ve Güney Kore arasındaki askeri işbirliği güçlenirken "yüksek alarm" durumuna geçilmesi gerektiğini bildirdi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (ÇHKO) gazetesi PLA Daily de yayımlanan yazıda, söz konusu üç ülkenin ittifakının bölgede daha fazla çatışma ve gerginliğe yol açacağı, bunun da güvenlik üzerinde ciddi anlamda olumsuz etki yaratacağı savunuldu. 

Ordunun en üst düzey araştırma enstitüsü ÇHKO Askeri Bilimler Akademisi'nden iki uzmanın kaleme aldığı yazıda ABD, Japonya ve Güney Kore'nin geçen ay Kuzey Kore'ye karşı gerçekleştirdiği denizaltı tatbikatlarına dikkat çekilerek, ülkeler arasındaki işbirliğinin arttığı belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazıda, "Eğer ABD, Japonya ve Güney Kore entegre bir ittifak kurarsa, bu Kuzeydoğu Asya'da blok çatışması yaratabilir" uyarısı yapıldı.

ÇHKO'dan uzmanlar ABD, Japonya ve Güney Kore arasında düzenlenen askeri tatbikatlar, bilgi paylaşımı faaliyetleri ve ortak silah programları oluşturulması gibi gelişmelere karşı "yüksek alarma" geçilmesi gerektiğini yazdı.

Buna ek olarak üç ülkenin Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve ABD arasındaki istihbarat ittifakı Beş Göz'e benzer bir oluşum kurmayı hedeflediği de öne sürüldü.

Ayrıca Washington yönetiminin bu ittifakı ilerleterek gelecekte bölgede "NATO'nun Asya-Pasifik versiyonunu" oluşturmaya çalışabileceği savunuldu.

Analizde, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un geçen ay düzenlediği ABD ziyaretinde, Başkanı Joe Biden'la bir araya gelerek imzaladığı Washington Deklarasyonu da "tehlikeli bir adım" diye nitelendi.

Anlaşma kapsamında ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine karşı ortak bir komisyon kurulmasını kararlaştırmıştı. Ayrıca Washington yönetimi, 40 yıl aradan sonra ilk kez Güney Kore'ye nükleer denizaltı göndermişti.

Yazıda, Japonya'nın da benzer bir hamleyle ABD'ye ait nükleer silahların topraklarında bulunmasına izin verebileceği ya da kendi nükleer silahlarını geliştirmeye başlayabileceği ileri sürüldü.
 


Japonya Başbakanı Fumio Kişida ise pazar günü Güney Kore'ye giderek Yoon'la görüşmüştü. Güney Kore lideri de martta Japonya'ya gitmişti. Böylelikle iki ülke arasında liderler düzeyinde karşılıklı görüşmeler, 12 yıllık aranın ardından yeniden başlamıştı. Seul ve Tokyo yönetimleri, ilişkilerde yeni bir sayfa açılacağını, savunma, ekonomi ve enerji gibi çeşitli alanlarda işbirliği kurulacağını bildirmişti. 

Pekin ise yakınlaşmaya tepki göstermişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, pazartesi günkü açıklamasında "Yakın komşular olarak Çin, Japonya ve Güney Kore karşılıklı ilişkilerin siyasi temelini korumak için birlikte çalışmalı ve üçlü işbirliğinin gelişimini taahhüt etmelidir" demişti.


Independent Türkçe, SCMP, Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU