Kılıçdaroğlu, Guardian'a konuştu: "Her şeye rağmen kazanacağız"

"Türk demokrasisinin geleceği olarak lanse edilen siyasetçi" diye tanımlanan cumhurbaşkanı adayı, göçmenlerle ilgili planlarını da anlattı

Kılıçdaroğlu, Guardian'ın analizinde "Türk demokrasisinin geleceği olarak lanse edilen siyasetçi" diye tanımlandı (Reuters)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'yla görüştü.

Gazete, İstanbul'da cumartesi düzenlediği büyük mitingin ardından görüştüğü Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun şu sözlerini aktardı: 

Bu seçimler uygun koşullar altında yapılmıyor. Fakat her şeye rağmen biz kazanacağız çünkü halk demokrasi istiyor. Seçimi kazanacağız, bundan şüphemiz yok.

Haberde, Kılıçdaroğlu'nun Alevi olduğuna dikkat çekilerek, adaylığının "kalıpları yıktığı" ifade edildi. CHP liderinin 2017'deki Adalet Yürüyüşü'yle popülerliğini artırdığına ve 14 Mayıs'taki seçimlerden önce Kürtlerin de desteğini kazandığına işaret edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Analizde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın artan enflasyon ve ekonomik sorunlar nedeniyle popülerliğini kaybettiği savunulurken, Kılıçdaroğlu'nun "Erdoğan'ı yenmek için muhalefetin bir nesil içinde çıkardığı en güçlü aday" olduğu öne sürüldü.

Haberde, Kılıçdaroğlu'nun seçilmesi halinde Türkiye'de yaşayan milyonlarca Suriyeli ve Afgan göçmeni ülkelerine göndermeyi vaat ettiği de hatırlatıldı.

74 yaşındaki siyasetçinin bu vaadine dair şu ifadeleri öne çıkarıldı:

Biz bunu ırkçılık olarak görmüyoruz. İktidara geldiğimizde Suriye'deki meşru yönetimle oturup konuşacağız ve bu soruna bir çözüm bulacağız. Ayrıca kendi sınırlarımızı güvence altına almamızın nedenlerini de açıklayacağız.

Kılıçdaroğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le kurmayı hedeflediği ikili ilişkiye yönelik de şunları söyledi: 

Türkiye'nin çıkarları neyi gerektiriyorsa o çerçevede bir politika oluşturacağız. Şu anda izlenen dış politikanın Türkiye'nin lehine olmadığına inanan bir siyasi partiyiz.

Buna ek olarak Kılıçdaroğlu'nun "Ukrayna'nın haksız yere işgal edildiğini biliyoruz. Onları destekliyoruz, ihtiyaç duyulan her türlü siyasi desteği de sağlarız" ifadeleri de paylaşıldı. 

Haberde, İstanbul'daki mitinge katılan yurttaşlardan 19 yaşındaki Emirhan Gül'ün "Buraya Türk demokrasisinin geleceği için geldim. Erdoğan yeniden seçilirse başka bir seçim olacağına inanmıyorum" yorumlarına da yer verildi. 
 

"Demokrasimiz kan kaybetti"

Kılıçdaroğlu, Alman kamu yayımcısı ARD'ye ait Tagesschau'ya verdiği söyleşide, AK Parti iktidarıyla geçen son 20 yıl için "Demokrasimiz kan kaybetti" ifadelerini kullandı. 

Siyasetçi, burada da göçmenlerle ilgili Suriye'nin meşru hükümetiyle anlaşma yapılacağını,  karşılıklı büyükelçiler atanacağını ve göçmenleri can ve mal güvenliklerini garanti altına alarak ülkelerine geri göndereceklerini söyledi. 

Kılıçdaroğlu, bu süreçte Birleşmiş Milletler'den de gerektiğinde destek alınacağını belirterek, "Amacımız, onların kendi ülkelerinde özgürce yaşayabilmesini sağlamak" dedi. 

"Biz ırkçılığa karşıyız, onlara karşı hiçbir kin beslemiyoruz" ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, mevcut göçmenlik politikalarını "dar görüşlü" diye niteleyerek, Türkiye'nin bu konuda uzun vadeli bir plana ihtiyaç duyduğunu söyledi. 


Independent Türkçe, Guardian, Tagesschau

DAHA FAZLA HABER OKU