Laos'ta 25 yaşındaki aktivist, kafede otururken öldürüldü: "Hükümeti eleştiren kimse güvende değil"

"Soğukkanlılıkla işlenmiş bir cinayet"

Genç aktivistin ölüm haberi, hükümet yanlısı medyada da paylaşıldı (HRW)

Laos'ta hükümet karşıtı 25 yaşındaki aktivistin kafede otururken öldürüldüğü bildirildi. 

Anousa Luangsuphom adlı aktivist, başkent Viyentiyan'da kimliği belirsiz bir kişi tarafından cumartesi günü yerel saatle 10.39'da düzenlenen silahlı saldırıda yaşamını yitirdi.

Çantabuli ilçesindeki kafenin güvenlik kamerasının kaydettiği videoda, şapka takan ve yüzü görünmeyen bir kişinin kafeye girerek arkası dönük Anousa'ya iki el ateş ettiği görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 10 saniye süren olayda saldırganın hızlıca kapıdan çıkıp kafeyi terk ettiği, etraftakilerin de panikle yere yattığı dikkat çekiyor.

Yerel medyadaki haberlerde, başına ve sırtına birer kurşun isabet eden Anousa'nın hastaneye götürülürken yaşamını yitirdiği bildirildi.

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Anousa'nın hükümet karşıtı eleştirilere yer verilen Kub Kluen Duay Keyboard adlı Facebook sayfasının yöneticisi olduğunu belirtti.

İktidardaki Lao Halkın Devrimci Partisi'ne yönelik baskı, şiddet ve yolsuzluk iddialarının paylaşıldığı sayfa, Laos'taki birçok muhalifin buluşma noktası.
 


HRW'nin Asya direktörü Elaine Pearson, hükümetin henüz olayla ilgili inceleme başlatmadığına dikkat çekerek, yetkililerden bir an evvel olayın açıklığa kavuşturulmasını talep etti. 

Pearson, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

Ülkesinde tanınmış genç bir siyasi aktivistin Viyentiyan şehir merkezinde soğukkanlılıkla öldürülmesi, Laos'ta hükümeti eleştiren hiç kimsenin güvende olmadığına dair tüyler ürpertici bir mesaj veriyor. Laos hükümeti, Anousa'nın ölümüne ilişkin acilen güvenilir ve tarafsız bir soruşturma yürütmeli ve tüm sorumluları adalet önüne çıkarmalıdır.

Hükümettense olayla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

HRW, 1975'ten beri ülkeyi tek başına yöneten radikal solcu hükümetin, bugüne dek muhaliflere düzenlenen hiçbir saldırıya dair detaylı inceleme yürütmediğini savundu.

Örgüt, aktivist Sombath Somphone'un hükümete yönelik eleştirilerinin ardından 2012'de ortadan kaybolduğunu ve hâlâ kendisinden haber alınamadığını hatırlattı.

Laos'tan kaçıp komşu ülke Tayland'a sığınan muhalif Od Sayavong'un da 2019'dan beri kayıp olduğuna dikkat çekildi.

Hükümet, söz konusu olaylarla ilgisinin olmadığını savunmuştu.


Independent Türkçe, BBC, HRW, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU