İsveç siyasetinde "AB üyeliği gözden geçirilsin" tartışması

İsveç Demokratları'nın lideri Akesson, AB üyeliğini "deli gömleğine" benzetti

Akesson daha önce AB'nin sığınmacı kotaları nedeniyle hükümeti dağıtmakla tehdit etmişti (Reuters)

İsveç'in en büyük ikinci partisi İsveç Demokratları'nın lideri Jimmie Akesson, ülkenin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini yeniden değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Salı günü Aftonbladet'e bir röportaj veren İsveçli siyasetçi, "Sembol siyasetinin fazlalaşan unsurlarıyla birlikte, AB üyeliği tehlikeli bir şekilde kabul etmemiz ve bağlı olmamız gereken bir deli gömleğine benzedi" ifadelerini kullandı.

İsveç'in AB politikaları üzerindeki etkisinin fark yaratmak için çok küçük olduğuna dikkat çeken Akesson, "Bu durum Alman, Polonyalı veya Fransız siyasetçilerin hangi arabayı satın alabileceğinize, petrolün ne kadar pahalı olabileceğine veya kendi arsanızda hangi ağacı kesebileceğine karar verebilmesi anlamına geliyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akesson, "Bu gelişmeler doğrultusunda, milletvekili seçimlerine yansıyan halkın irade giderek daha az önemli oluyor. İsveç'teki seçim sonuçları çok yakında İsveç'in gelişimiyle alakasız olacak. Tabii ki, bunu kabul edemeyiz" diye konuştu.

Avrupa Birliği'nin yanlış yöne doğru ilerlediğini savunan İsveçli siyasetçi, "Bugün, AB üyeliğimizi ciddi şekilde yeniden değerlendirmek için iyi nedenler var" şeklinde konuştu.

Gothenburg Üniversitesi'nin martta yaptığı bir araştırmaya göre AB üyeliğini yüzde 68 oranla destekleyen İsveç halkı, Avrupa'da AB'ye en olumlu bakan toplumlardan biri.

Akesson'un liderlik ettiği İsveç Demokratları da uzun yıllar Avrupa Birliği karşıtı politikaları nedeniyle anaakım siyasete dahil olmakta zorluk yaşamış, bu nedenle 2018'de parti politikasında değişikliğe gidilmişti.

Geçen yıl yapılan seçimlerde yüzde 20,5 oy alan parti, Ilımlılar, Hristiyan Demokratlar ve Liberallerin kurduğu azınlık hükümetine dışardan destek vermişti.

İsveç Demokratları bu destek karşılığında, kendi göçmen politikalarının uygulanması şartını koşmuştu.


Independent Türkçe, Reuters, Euractiv

DAHA FAZLA HABER OKU