Derbide ezeli rakipler karşı karşıya... "Galatasaray için daha önemli, Beşiktaş'ın şansı olsa da Avrupa için hamle yapmalı"

Süper Lig'de zirve hesapları yapan Beşiktaş, lider Galatasaray'ı konuk ediyor. Spor yazarı Müslüm Gülhan, derbiyi Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Süper Lig'in 32. haftası Beşiktaş ile Galatasaray'ın karşılaşacağı derbiye sahne olacak.

30 Nisan'da Vodafone Park'ta saat 19:00'da oynanacak karşılaşmayı hakem Ali Şansalan yönetecek.

Derbi öncesi Beşiktaş'ta Rachid Ghezzal ile Tayyip Talha Sanuç, müsabakada forma giyemeyecek. Galatasaray'da önemli bir eksik bulunmuyor.

Sarı-kırmızılılar geride kalan haftalarda topladığı 70 puanla zirvede yer alırken, Beşiktaş 62 puanla üçüncü sırada. 

 

 

Rakamlarla derbi

Sezonun ilk yarısında NEF Stadyumu'nda oynanan müsabakadan Galatasaray 2-1 galibiyetle ayrıldı.

İki takım arasında oynanan son 10 derbinin 5'ini Galatasaray, 4'ünü Beşiktaş kazandı. 1 maç berabere tamamlandı.

Vodafone Park'ta oynanan son 5 karşılaşmayı Beşiktaş kazandı.

Galatasaray, rakibini deplasmanda en son 4 Ocak 2015'te 2-0'lık skorla mağlup etti. 

 

 

"Galatasaray için daha önemli, Beşiktaş'ın şansı olsa da Avrupa için hamle yapmalı"

Spor yazarı Müslüm Gülhan, derbiyi Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Ezeli rekabetin yüz yılı aştığını söyleyen Gülhan, "İki kulübün 100 yıllık rekabeti söz konusu. Seyirciler açısında duygusal yönü de var" dedi.

Gülhan, Galatasaray ve Beşiktaş'ın içinde bulundukları pozisyonlar farklılık gösterse de sarı-kırmızılılar için daha önemli maç olduğunu belirterek, "Beşiktaş'ın matematiksel olarak şansı olsa bile daha sıkıntılı pozisyonda. Hem para hem de prestij açısından Avrupa kupalarına gitmek için hamle yapması lazım. Stratejik olarak da çok önemli" diye konuştu.

Galatasaray'ın saha içinde dört oyuncu üzerinden işleri yürüttüğünü dile getiren Gülhan, şu ifadeleri kullandı:

Icardi, Mertens, Oliveira ve Torreira gibi çok kaliteli dört oyuncu Galatasaray'ın oyun hattını oluşturuyor. Bütün stratejiler, oyun planları bunlar üzerinden gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda Kerem ve Rashica'nın bunlara ayak uydurmasıyla farklı bir oyun konsepti ortaya çıkıyor. Mertens ve Icardi'nin oyun kurgusu Galatasaray'a sonuç açısından çok değer katıyor. 

 

 

"Galatasaray'ın özelliği üçüncü bölgede çabuk pas yapması ve atak zenginliği"

Galatasaray'ın en belirgin iki özelliği olduğunu dile getiren Gülhan, "Üçüncü bölge çok iyi ve çabuk pas yapması. Kuvvetli oyuncular oldukları için rakibi hataya zorlayıp pozisyon bulabiliyor. Diğer özellik de kendi set oyunundan karşı atağa geçtiği zamanki zenginliği. Oyuncuların çabuk olması topu iyi kullanmaları en büyük avantajları" değerlendirmesinde bulundu. 

"Okan Buruk oyuncu üzerinden strateji belirliyor"

Okan Buruk'un kaliteli ayaklarla sonuca gittiğine değinen Gülhan, "Taktik ve sistem değil oyuncu üzerinden strateji belirliyor. Bir de yapılan bütün transferler Okan Buruk'un avantajını oluşturuyor. Belki de Erden Timur'un Buruk'la çalışma nedenlerinden biri de budur. Terim'le aynı uyumu yakalamayabilirdi" yorumunu yaptı.

 

Şenol Güneş-AA.jpg
Şenol Güneş / Fotoğraf: AA

 

"Güneş kaygılarını kendisine sadık oyuncularla gidermeye çalıştı"

Beşiktaş'ta Şenol Güneş'in de oyuncular üzerinden gittiğini ancak burada kendisine sadakatle bağlı oyuncuları daha çok tercih ettiğini düşünen Gülhan, şunları kaydetti:

Şenol Güneş biraz kaygılı bir insan. Ve bu kaygılarını kendisine yüzde 100 sadık oyuncular üzerinden gidermeye çalıştı. Milli takımda da öyleydi ona bağlı oyuncuları oynatırdı. Belki Türkiye'de karşılığı olabilir ama Avrupa'da karşılığı olacak bir davranış değil. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mert'in kaleyi devralması ve Romain Saiss'in takımda kalmasının Beşiktaş'a avantaj sağladığını aktaran Gülhan, "Kaliteli oyuncularla eksiklikler de giderildi. Altı numaradaki Amir, savunmada kötü ancak top kullanma becerisi yüksek olduğu için ekstra iş yapıyor. Fernandes ve Salih savunmada diriler fakat üçüncü bölgeye geçişte ara paslarda sayısal olarak düşükler. Bu da Beşiktaş için olumsuzluk. İş kanatlara kalıyor. Beşiktaş'ın oyun aklı olan Aboubakar'ın dönmesi büyük avantaj. Topun önde kalmasını ve ceza sahasında ekstra işler yapmasını sağlıyor" diyerek Beşiktaş'ın avantajlarını sıraladı. 

"Galatasaray'ın set oyununu durdurursa avantajlı konumuna geçer"

Beşiktaş'ın hücum organizasyonlarını Kerem'in olduğu kanada yönlendirmesi gerektiğine işaret eden Gülhan, "Kerem'i 70 metrede tutması lazım. Kerem'i geri getirebilmek için de kanada katkı yapması lazım. O yüzden Beşiktaş'ın iki kanat oyuncusu da geri gelerek katkıda bulunmalı. Beşiktaş bunu yapmadığı sürece problem yaşar. Galatasaray'a karşı set oyununu durdurursa avantajlı konumuna geçebilir" yorumunu yaptı.

 

Okan Buruk-AA.jpg
Okan Buruk / Fotoğraf: AA

 

"Oyuncu kalitesiyle Galatasaray avantajlı ancak şartlar değişebilir"

Derbi maçın sonucunun oyuncu nitelikleriyle belirleneceğini söyleyen Gülhan, "Bu maç oyuncu nitelikleri üzerinden gidecek sistemle değil. Oyuncu kalitesine baktığın zaman şu anda Galatasaray avantajlı. Beşiktaş, Fenerbahçe maçında 10 kişi kaldı. 1-0 mağluptu birden 4-2 kazandı. Şartlar değişkenlikler gösterebilir. Seyirci avantajı çok yüksek Beşiktaş'ın. Kağıt üzerinde Galatasaray yüksek oyuncu kalitesiyle skora daha yakın gözüküyor" şeklinde görüş belirtti. 

"Çok manipülasyon var ama artık futbolun içinde kalmak gerekir"

Hafta içi kulüpleri karşı karşıya getiren hakem atamasını da yorumlayan Gülhan, sözlerini şöyle noktaladı:

Türkiye'nin en büyük problemi bu. Her maçta maçtan önce hakem ortaya atılıyor. Bilinçli yapılıyor, hakemler baskı altına alınmaya çalışılıyor. Çok fazla manipülasyon var inkar etmiyorum ama artık biraz sahada, futbolun içinde kalmak gerekiyor. Buralara takılı kalmak doğru değil. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU