Çevreciler şimdi de "14 Yaşındaki Küçük Dansçı"yı hedef aldı

"Çocuklarımız için endişeliyiz"

Ressam ve heykeltıraş Degas, eserini 1880'de yapmıştı (AFP)

ABD'de çevre aktivistleri, ünlü Fransız sanatçı Edgar Degas'nın heykeline boya sürerek protesto düzenledi.

Başkent Washington'daki Ulusal Sanat Galerisi'nde perşembe günü gerçekleştirilen eylemde iki aktivist, ellerine sürdükleri kırmızı ve siyah boyalarla "14 Yaşındaki Küçük Dansçı" heykelinin sergilendiği camı lekeledi. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, protestoyu düzenleyen kişilerin kimliğinin Joanna Smith ve Tim Martin olduğunu aktardı.

Ülkedeki Declare Emergency (Acil Durum İlan Edin) adlı çevreci grubun üyeleri olan 53 yaşındaki Smith ve 54 yaşındaki Martin, boyaları sürdükten sonra heykelin önüne oturarak şunları söyledi: 

Liderlerimizin ciddi adımlar atması, iklimle ilgili duruma dair bize gerçeği anlatması gerekiyor. İklim ve biyoçeşitlilik krizi nedeniyle Amerikalıların çoğu gibi biz de çocuklarımızın geleceğinden endişeliyiz.

Eylemi üstlenen Declare Emergency'nin Instagram hesabından yapılan paylaşımdaysa "Ölümcül fosil yakıt şirketlerinin topraktan kömür, petrol ve doğalgaz çıkarmaya devam etmesi halinde gerçekten acı çekecek çocukları hatırlatmak istedik" dendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güvenlik görevlilerinin müdahalesinin ardından eylem sonlanırken heykel, hasar tespit çalışması için sergiden kaldırıldı. 

Müzenin direktörü Kaywin Feldman, saldırıyı kınayarak protestocular hakkında inceleme başlatıldığını, FBI'ın da sürece katkı sağladığını belirtti. 

Çevreci grup, protestocuların gözaltına alındığını bildirirken, WP savcılıktan henüz açıklama yapılmadığını aktardı. Fransız haber ajansı AFP ise kimliğini açıklamadığı aktivistlerden birinin serbest bırakıldığını yazdı.

İklim krizine dikkat çekmek isteyen Avrupa'daki çevreci gruplar da benzer eylemler düzenlemişti.
 


Bunlar arasında en çok ses getirenlerden biri, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da ekimde düzenlenen protesto olmuştu. Eylemde, Just Stop Oil (Sadece Petrolü Durdurun) adlı çevreci gruptan iki aktivist, Van Gogh'un Ulusal Galeri'de yer alan "Ayçiçekleri" tablosuna çorba fırlatmıştı.


Independent Türkçe, Washington Post, AFP, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU