Çin, Tayvanlı bir siyasetçiyi "ayrılıkçılık" suçlamasıyla tutukladı

Yang Zhiyuan, Çin'de gözaltına alınmasından 8 aydan uzun bir süre sonra resmen tutuklandı

(AP)

Çinli yetkililer, Pekin ve Taipei arasındaki artan gerilimin ortasında Tayvanlı bir siyasetçiyi "ayrılıkçılık" suçlamasıyla resmen tutukladı.

Artık feshedilmiş olan demokrasi yanlısı Tayvan Ulusal Partisi'nin başkan yardımcılığı görevini yürüten Yang Zhiyuan, ABD Temsilciler Meclisi eski Başkanı Nancy Pelosi'nin Taipei'ye yaptığı ziyaretin ardından geçen yıl ağustosta Çin'in Cıciang eyaletinde gözaltına alınmıştı.

Çin Yüksek Halk Savcılığı salı günü yaptığı açıklamada Wenzhou'daki savcıların, "ayrılıkçı faaliyetlerde bulunmak ve ulusal güvenliği tehlikeye atmak" şüphesiyle 33 yaşındaki aktivistin tutuklanmasına karar verdiğini duyurdu.

Xinhua haber ajansının aktardığına göre, Tayvan'ın iç kesimindeki Tayçung'da doğan Yang uzun süredir "Tayvan'ın bağımsızlığını" savunuyor ve "Tayvan'ın egemen bir devlet olması ve Birleşmiş Milletler'e katılması yönünde mücadele etme" amacıyla yasadışı bir örgüt kurmak için başkalarıyla işbirliği yapıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu eylemleri nedeniyle, ayrılıkçılık yaptığı ve ayrılıkçılık suçunu teşvik ettiği iddiasıyla Yang'dan şüpheleniliyor.

Tayvan'ın kendi ulusal topraklarının parçası olduğunu savunan Pekin, adanın anakarayla birleşmesi yönünde saldırgan bir çaba gösterirken askeri şiddete başvuruyor.

Şi Cinping hükümeti, "ulusal güvenliği" tehlikeye attıkları gerekçesiyle muhaliflere, demokrasi yanlısı aktivistlere ve gazetecilere yönelik baskılarını yoğunlaştırdı.

Tayvan, Yang'ın gözaltına alınmasıyla ilgili anakara yetkilileriyle defalarca temasa geçtiğini fakat doğrudan bir yanıt alamadığını ifade etti.

Tayvan'ın Anakara İşleri Konseyi, CNN'e yaptığı açıklamada şöyle belirtti:

Hükümet, Yang'ın masum olduğunu yineliyor ve Çin Komünist Partisi'ne, Yang'ı serbest bırakarak bir an önce Tayvan'a dönmesine izin vermesi çağrısında bulunuyor.

 

Cıciang eyaletindeki Wenzhou Halk Savcılığı, #Çin'in #Tayvan bölgesinden bir şüpheli olan Yang Zhiyuan'ın "Tayvan bağımsızlığı"na yönelik ayrılıkçı faaliyetler yürüttüğü şüphesiyle tutuklanmasını onayladı. Soruşturma devam ediyor.


10 yılı aşkın süredir aktif bir şekilde demokrasi yanlısı kampanya yürüten Yang, Tayvan Yasama Meclisi'nde bir koltuk kazanmaya çalışsa da başarısız olmuştu.

Siyasetçi, daha önce Demokratik İlerici Parti'nin ve "Her İki Tarafta Bir Ülke" politikasını savunan Tayvan Hareketi Parti İttifakı'nın üyesiydi.

Yang'ın resmen tutuklandığı, Çin'de gözaltına alındığı düşünülen Tayvan merkezli bir kitap yayıncısı için artan endişelerin ortasında açıklandı. Fucha mahlasıyla bilinen Li Yanhe'nin martta akrabalarını ziyaret etmek üzere Şanghay'a gittiği ancak geçen perşembe gününden itibaren izine rastlanamadığı bildirildi.

Durumu takip ettiğini belirten Tayvan yönetimi, yurttaşlarına anakaraya seyahat etmeden önce riskleri gözden geçirmelerini hatırlattı.

Tayvan'ın Anakara İşleri Konseyi, CNN'e yaptığı açıklamada "Boğazın her iki tarafındaki salgın giderek yavaşlarken ve iki taraftaki halk da normal gidişgelişlerin devam etmesini umarken anakara, Tayvanlıları keyfi bir şekilde tutuklayarak halkımızın haklarına ve çıkarlarına ciddi zarar verdi ve korku yarattı" diye belirtti.

Bu durumun, boğazın iki tarafı arasındaki gidişgelişlere ve etkileşimlere zarar vermesi kaçınılmaz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU