"Bir Boru Hattı Nasıl Patlatılır?" adlı film, FBI'ı alarma geçirdi

Resmi kurumlar kamuoyunu belirli bir tehlikeye karşı uyarmadı

How to Blow Up a Pipeline (Neon)

ABD'nin dört bir yanındaki kolluk kuvvetleri birimleri, çevre odaklı gerilim filmi How to Blow Up a Pipeline'ın (Bir Boru Hattı Nasıl Patlatılır?), fosil yakıt altyapısına yönelik gerçek saldırılara ilham vermesinden endişe ediyor.

Rolling Stone'un ulaştığı resmi belgelere göre, 23 farklı eyalet kurumu ve federal kurum filmle ilgili en az 35 yazı gönderdi.

FBI Kitle İmha Silahları Müdürlüğü'nün 6 Nisan tarihli bülteninde "Film, petrol ve doğalgaz altyapısını patlayıcılar veya diğer yıkıcı cihazlarla hedef alma yönünde, tehlikeli aktörlere ilham verme potansiyeline sahip" diye belirtiliyor.

ABD'nin Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu'ndan yapılan uyarıdaysa şöyle dendi:

Kolluk kuvvetleriyle özel petrol sektörünün ortak görüşü, bu filmin ülke genelindeki kritik altyapılara yönelik saldırıları veya aksamaya yol açacak eylemleri teşvik edebileceği yönünde.

Kurumlar belirli bir tehlikeye karşı uyarıda bulunmasa da Teksas'taki bir petrol boru hattına sabotaj girişiminde bulunan bir grup genç aktivisti konu alan filmin içeriğinin kendilerini alarma geçirdiği açık.

Filmin yönetmeni Daniel Goldhaber, Rolling Stone'a filmin "bir petrol boru hattını yok etmenin meşru müdafaa eylemi olduğuna inanan 8 karakterin hikayesini anlatarak gerçek dünyanın en acil sorunlarından birini ele alan kurgusal bir eser" olduğunu söyledi.

İzleyicilerin bu filmle çok güçlü bir bağ kurması iklim krizinin ciddiyetini ortaya koyuyor ve bu krizle acilen ilgilenmemiz gerektiği düşüncesini güçlendiriyor.

How to Blow Up a Pipeline, İsveçli bir insan ekolojisi profesörü ve iklim aktivisti olan Andreas Malm'ın 2021 tarihli aynı adlı kitabından esinleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kitap, petrol boru hatlarına saldırmakla ilgili gerçek bir talimatlar dizisi olmaktan ziyade, iklim krizinin aciliyetinin fosil yakıt altyapısına doğrudan sabotaj yapılmasını gerektirdiğini çünkü hükümetlerin daha fazla iklim eylemi yapılmasına yönelik tabandan gelen barışçıl çağrılara kulak vermediğini savunuyor.

Malm, kitabında "Bu dünyanın egemen sınıflarının belirtileri kulak ardı ettiğini söylemek hafif kalır. Eğer bu sınıfların biraz aklı vardıysa bile hepsini kaybettiler" diye yazıyor.

Önceki aylarda bazı altyapı saldırıları gerçekleşmişti.

Washington eyaletindeki 4 elektrik santraline yapılan vandalizm eylemi aralıkta binlerce kişinin elektriğini keserken, Kuzey Karolina ve Oregon'daki trafo merkezleri de saldırıya uğramıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU