Kulüplerin borç tartışmasında söz sırası TFF'de: Borçlar silinmeyecek, kulüp yönetimlerine el konulmayacak

TFF ve TBB Başkanları, futbol kulüplerinin borçlarının yapılandırılmasına ilişkin iddialara cevap verdi: Kulüp yönetimlerine el koyulmayacak

Fotoğraf: AA

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören ve Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, özel bir televizyon kanalının yayınında kulüplerin borçlarının yapılandırılmasına yönelik çalışma hakkında konuştu. Aydın, sistemin "yeni bir borçlanma sistemi" olmadığını söyleyerek, "Bu tamamen borçların yeniden yapılanmasıdır. Şu an kulüplerimizin sürdürülebilir kredibilitesi kalmadı. Kalmadığı için bu yapılandırma şart" diye konuştu.

Sistemin kulüp yönetimlerine müdahil olmayacağını vurgulayan Demirören, "Herkese başkan olma ve yönetime girme fırsatı veren bir sistem. Kulüpler bütçeleriyle devam edecekler, borçlanma olmayacak. Verilen bütçe miktarıyla transfer yapabilecekler" ifadelerini kullandı.

"Çiftçiye zaten yardım ediyoruz"

Ziraat Bankasının tarıma ve çiftçiye destek vermek yerine kulüplere destek verdiği yönündeki eleştiriler konusuna değinen Aydın, “Tarımsal faaliyetlerimizi yerine getiriyoruz. Onu yaparken Türkiye'nin büyük projelerine, kurumsal firmalarına, KOBİ'lerine, bireylerine de bir bankanın yapması gerekenleri yapmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

"Sadece dört büyük kulüp için değil"

TFF Başkanı Demirören, "Dört büyük kulüp de sistemin içine gireceği için 'Ben Türkiye'de şampiyon olayım, UEFA'ya gitmeyeyim' diyemeyecek. Çünkü onlar da sistemin içine girecek. Dört büyük kulübü kurtarmaya çalışmıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Sisteme uymayanlar, nasıl cezalandırılacak

Demirören, “Biz bugün puan silme ve küme düşmeye kadar cezalar verebiliyoruz. Buna Süper Lig kulüpleri de bütün kulüpler de girecek. Puan silme, küme düşürme ve lisans vermemeye kadar gideceğiz. Sivasspor, Kasımpaşa Göztepe, Başakşehir çok az borçla veya sıfır borçla gidiyor. Bu kulüplerimize bir teşvik, ödüllendirme adı altında bir şey yapalım. Bu demek değil ki yarın borçlanmayacaklar" dedi.

"Kulüplerin yönetimine el koymak yok"

TBB Başkanı Aydın, kulüplerin yönetimlerine el koyma gibi bir düşüncelerinin olmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Bugün 4 büyükler diye adlandırdığımız takımların yıllık gelirleri 600 milyon lira civarında. Problem önceki yıllardan geliyor. Kulüplerin büyük çoğunluğu sadece faizin belli bir kısmını ödeyebiliyor. Bütçede kontrol gücü kaybedilmiş. Kulüplerin daha rahat hareket etmesini sağlamamız gerekiyor, "Böyle olunca altyapıya hizmet edecekler. Biz 'iyi yöneticilik yapacağım, ülke puanını arttıracağım' diyenlerle yürüyeceğiz”

Hiçbir kredinin silinmesi söz konusu değil

Hiçbir kredinin silinmesi söz konusu değil diyen Aydın, “Faiz hiç konuşmadık. Diyelim ki X kulübünde dört banka var. Sisteme katılacağız. Teminatları bölüşeceğiz. Biz bunu yaparken her kulübün farklı farklı yapısı var. Bütçesi eksi verene belki ödemesiz dönem vereceğiz. Belki hiç vade vermeyeceğiz. Çok başarılı yönetilen kulüplerimiz de var. Başarılı yönetenleri ödüllendirmek gerek." değerlendirmesinde bulundu.

Independent Türkçe dün çalışmanın iki yıllık bir çabanın ürünü olduğunu ve bankaların ön çalışmada kulüplerden ipotek ve teminat istediğini duyurmuştu.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU