Sudan'da çatışmalar şiddetlenirken yurttaşlar bodrumlara sıkıştı: "Ayrım gözetmeden saldırıyorlar"

Hastaneler bombalanıyor, yağmalanıyor ve işgal ediliyorken pek çok kişi de erzakın azalması sıkıntısıyla karşı karşıya

Hartum'un kuzeyindeki bir ticaret bölgesinde pazar tezgahları tahrip edildi (Planet Labs PBC)

Sudan'ın en üst düzey iki generaline bağlı güçler arasındaki çatışmalar şiddetlenirken hastaneler bombalanıyor, yağmalanıyor ve işgal ediliyor; mahsur kalan Hartum sakinleri de bodrum katlarında saklanırken erzakları azalıyor.

Uluslararası arabuluculukla sağlanan 24 saatlik ateşkes salı günü uygulamaya konduktan birkaç saat sonra bozulurken, her iki taraf da çarşamba akşamından itibaren bir günlük ateşkese daha uyacaklarını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sudan ordusuyla rakip parlamento grubu Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında ülkenin kontrolü için çatışmaların başladığı cumartesi gününden bu yana en az 270 kişi öldürüldü.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hastanelerin, sağlık personelinin ve ambulansların ele geçirildiği, kaçırıldığı ve saldırıya uğradığı, tesislerinse bombalandığı uyarısında bulunuyor.

Salı günü azılı rakipler, ordu komutanı Abdülfettah el-Burhan ve "Hemedti" olarak bilinen HDK lideri General Muhammed Hamdan Dagalu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın aracılık ettiği 24 saatlik insani ateşkese uyma sözü verdi.

Uluslararası toplum, bu ateşkesin çatışmaların en şiddetli olduğu noktalarda sıkışıp kalan sivillerin tahliye edilmesine, hastanelerin yaralılara tedavi uygulamasına ve ailelerin gıda ve su kaynaklarına erişmesine olanak sağlamasını umuyordu.

Ancak siviller, ateşkesin neredeyse başlar başlamaz bozulduğunu ve çatışmaların daha da kötüleştiğini The Independent'a söyledi.

Sudanlı gazeteci Muhammed Amin, sığındığı yerden The Independent'a "Bu sabah saat 5'ten beri bodrumda kalıyorum. Bugün en agresif ve en ağır bombalama gerçekleşti" dedi. Evinin etrafında sürekli gerçekleşen bombalama ve patlamaları gösteren bir video gönderdi.

Ordu çok yoğun hava saldırıları düzenliyor ve HDK de topçu ateşiyle karşılık vermeye çalışıyor.

Ayrım gözetmeksizin saldırıyorlar. Bazı mermiler sivillerin evlerine isabet ediyor. Havada duman görüyoruz.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres feci bir insani kriz uyarısında bulunurken, DSÖ ise sağlık personeline, tesislere ve ambulanslara yönelik saldırıların arttığını açıkladı. 9'u başkent Hartum'da olmak üzere toplam 16 hastanenin hasar nedeniyle çalışmayı durdurduğuna inanılıyor.

DSÖ ayrıca ambulansların, içinde hastalar ve sağlık görevlileri olmasına rağmen kaçırıldığını ve sağlık tesislerinin yağmalandığını belirtti.

Sudanlı sağlık görevlileri, Sudan sosyal medyası aracılığıyla yardım çağrısında bulundu. Bir bildiride, başkentteki iki önemli hastanenin silahlı gruplar tarafından ele geçirildiği, bu grupların sağlık personelini düşman olduğunu iddia ettikleri askerler yerine önce kendi adamlarını tedavi etmeye zorladığı belirtildi.

Alman Der Spiegel dergisinin ismi açıklanmayan kaynaklara dayanarak yaptığı habere göre Alman ordusu, yaklaşık 150 Alman yurttaşını tahliye etme görevini başkent Hartum'daki çatışmalar nedeniyle çarşamba günü durdurmak zorunda kaldı.

Çatışmalar cumartesi günü, şu anda ülkenin iktidardaki Egemenlik Konseyi'nde en üst iki pozisyonu elinde bulunduran Hemedti ve Burhan arasındaki gergin rekabetin kırılma noktasına ulaşmasıyla başladı.

Güçlü ikili, uzun süre görevde kalan otokrat Ömer Beşir'in ülke çapındaki protestolarla devrilmesinden sadece iki yıl sonra, Ekim 2021'de askeri bir darbe yapmak için güçlerini birleştirmişti.

Bununla birlikte, sivil yönetime geçişi öngören uluslararası destekli bir siyasi anlaşma üzerine gerilim tırmanmıştı.

Uzun zamandır beklenen anlaşmanın geçen ay imzalanması ve HDK'nin düzenli ordunun bünyesine dahil olması gerekiyordu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU