11 Eylül saldırıları nasıl Pentagon'dan yaşanan sızıntıların nedeni oldu?

ABD kurumlarında çok sayıda kişinin erişim yetkisine sahip olması güvenlik zaafiyetinin temel nedeni olarak gösteriliyor

Pentagon Sözcüsü, kaç istihbarat belgesinin sızdırıldığını henüz tespit edemediklerini açıkladı (Reuters)

ABD Savunma Bakanlığı'ndan sızan gizli ve çok gizli ibareli istihbarat belgelerinin ardından, 21 yaşında bir askerin içinde ayrıntılı savaş sahası analizlerinin de olduğu belgelere neden erişim yetkisi olduğu sorgulanıyor.

Bu sorunun kısa yanıtı ise, 11 Eylül saldırıları.

Vice'ın derlediği habere göre, 11 Eylül saldırıları Pentagon ve Washington için büyük bir istihbarat yenilgisiydi. Saldırıların ardından ABD istihbarat servislerinin çok dağınık ve bölünmüş olduğu fikri hakimdi.

ABD yönetimi bu sorunla başa çıkmak için İç Güvenlik Bakanlığı'nı kurdu. Bakanlığın kurulmasının ardında yatan fikir, daha çok kişi elde edilen bilgilerden haberdar olması durumunda Amerika'nın terör tehdidine daha iyi yanıt verebileceği yönündeydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin ilk İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge, 2003'te yaptığı konuşmada, "Bilgi paylaşmak ülke olarak yaptığımız şeyin merkezinde yer alıyor" ifadelerini kullanmıştı.

O günlerden bu yana ABD istihbaratı ve güvenlik kurumları içindeki kişi sayısı hızla arttı. Devasa boyuttaki yerel ve yabancı istihbaratın kurumlara dağıtılması çok sayıda çalışan ihtiyacı doğurdu.

"Gözetleme devleti" bilgi işlem çalışanlarına, sadece diğer şubelere gönderilmek üzere rapor yazacak kişilere ve Pentagon belgelerini sızdıran 21 yaşındaki Jack Teixeria gibi çalışanlara ihtiyaç duydu.

Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün verilerine göre, bunun bir sonucu olarak ABD genelinde yaklaşık 3 milyon kişiye güvenlik yetkisi verildi, 1 milyondan fazla kişiyse "çok gizli" damgalı erişim yetkisine sahip oldu.

Otis Ulusal Hava Savunma Muhafız Üssü'nde siber savunma üzerine görevli olan 21 yaşındaki Jack Teixeira, sahip olduğu erişim yetkisi sayesinde gizli belgelerin çıktısını alarak fotoğraflamış ve mesajlaşma platformu Discord'da bir grup arkadaşıyla paylaşmıştı.

Washington Post: Mısır, Rusya'ya füze üretme planından vazgeçti

Pentagon belgelerinin sızmasıyla ilgili güvenlik zaafiyeti tartışmaları sürerken, yeni belgeler de ortaya çıkmaya devam ediyor.

Washington Post geçen hafta ortaya çıkan bir belgede yer alan, Mısır yönetiminin Rusya'ya vermek için gizlice 40 bin füze üretilmesi talimatı verdiği bilgisini paylaşmıştı.

Ancak gazete yeni ortaya çıkan bir belgeye dayanarak, bu haberini düzeltti. Mart tarihli yeni belgeye göre, Mısır Devlet Başkanı Sisi, Rusya'ya füze satma düşüncesinden vazgeçerek, onun yerine Washington'a 155mm top mermisi satmaya karar verdi. 

Mısır yönetiminin karar değişikliğinin, ABD Savunma Bakanı Austin ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin şubat sonu ve mart başında Kahire'ye düzenlediği ziyaretler sonrasında geldiği belirtildi.

Belgede, Austin'in Kahire ziyaretinden bir gün sonra Mısır yönetimi ABD'ye silah satışını resmi olarak onayladığı bilgisi yer aldı.


Independent Türkçe, Vice, The Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU