Azerbaycan, Ermenistan'da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası'ndaki sporcularını geri çekme kararı aldı

Azerbaycan, Ermenistan'da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası'nın açılış töreninde Azerbaycan bayrağının yakılması üzerine, şampiyonadaki sporcularını geri çekme kararı aldı

Ermenistan'da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası'nın açılış töreninde şampiyonaya katılan ülke bayraklarının sahneye çıktığı bölümde sıra Azerbaycan’a geldiğinde salonda ıslıklar yükseldi. Ardından bir izleyici sahne önüne geçerek, Azerbaycan bayrağını taşıyan kızın elinden bayrağı alarak yaktı. Görevlilerin anında müdahalesiyle eylemci salondan çıkartıldı ve bayrak göstericiden alındı

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Olimpiyat Komitesi, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da Azerbaycan bayrağının yakılması üzerine ortak bildiri yayınladı. Bildiride, Azerbaycan bayrağının müsabakaya akredite bir kişi tarafından, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'n da yer aldığı törende yakıldığı belirtildi.

Eylemin, Ermenistan kamuoyunda da onaylandığı ve bayrağı yakan kişinin kahraman ilan edildiği ifade edilen bildiride, bu durumun, Ermenistan'daki ırkçılık ve Azerbaycan düşmanlığının açık örneği olduğu, aynı zamanda halklar arasında barışı ve karşılıklı anlayışı teşvik eden sporun amaç ve ilkeleriyle tamamen çeliştiği kaydedildi. Sporun siyasallaştırılmasının kesinlikle kabul edilemez olduğu vurgulanan bildiride, şu ifadeler yer aldı:

Böyle bir nefret ortamının hakim olduğu ve güvenliğin sağlanamadığı Ermenistan'da psikolojik baskılar nedeniyle Azerbaycanlı sporcuların müsabakalara normal katılımı mümkün değil. Bütün bunlar göz önünde bulundurularak Azerbaycan sporcularının vatana dönmesi yönünde karar alınmıştır. Ermenistan, onların güvenli bir şekilde geri dönmesini sağlamalıdır. Uluslararası toplumu ve uluslararası spor kurumlarını bu barbarca eylemi şiddetle kınamaya çağırıyoruz. Avrupa Halter Federasyonunu da Ermenistan'a yaptırım uygulamaya çağırıyoruz. Bu olay, Ermenistan'ın uluslararası spor müsabakaları düzenleme ve sporcuların güvenliğini sağlama iktidarında olmadığını ortaya koymaktadır.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Azerbaycan bayrağının yakılması şiddetle kınandı ve olayı gerçekleştiren kişinin derhal cezai müeyyideye tabi tutulması istendi. Avrupa Halter Şampiyonasının açılış töreninde, ülke bayraklarının sahneye çıktığı sırada bir kişi, Azerbaycan bayrağını taşıyan kızın elinden bayrağı alarak yakmıştı. Azerbaycan, şampiyonada 12 kişilik kafileyle yer alıyor.

Türkiye 19 sporcuyla Erivan’da

Avrupa Şampiyonası'nda Türkiye'yi 10'u kadın olmak üzere 19 milli sporcu temsil edecek. Milli takım kadrosunda yer alan halterciler şöyle:

Kadınlar: Cansu Bektaş, Gamze Altun (45 kilo), Duygu Alıcı, Pelinsu Bayav (49 kilo), Nuray Güngör, Aysel Özkan (64 kilo), Dilara Narin, Sara Yenigün (81 kilo), Melike Günal, Tuana Süren (+87 kilo).

Erkekler: Muammer Şahin (55 kilo), Mustafa Eliş (61 kilo), Kaan Kahriman, Ferdi Hardal (67 kilo), Muhammed Furkan Özbek, Yusuf Fehmi Genç (73 kilo), Batuhan Yüksel (81 kilo), Hakan Şükrü Kurnaz (96 kilo), Onur Demirci (109 kilo).

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU