Bilim insanları, ChatGPT'nin eğitiminde ne kadar su harcandığını ortaya koydu

"Bununla nükleer rektörü soğutabilirsiniz"

OpenAI, 2015'te kurulurken Silikon Vadisi'nden 1 milyar dolara yakın yatırım toplamıştı (Reuters)

ABD'de yapılan araştırmalarda, OpenAI'ın ChatGPT'sinin eğitiminde yüz binlerce litre su kullanıldığı ortaya çıktı.

Colorado Riverside Üniversitesi ve Teksas Üniversitesi'nden bilim insanları, ChatGPT-3'ün eğitilmesini sağlayan veri merkezlerinin soğutulmasında 700 bin litre su tüketildiğini tespit etti. 

Araştırmacılara göre bu miktar, bir nükleer rektörün soğutma kulesini doldurmaya yetecek seviyede. Ayrıca bununla 320 Tesla'yı şarj etmek de mümkün.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmada, sohbet botuyla 20-25 soruluk bir sohbetinse yaklaşık yarım litrelik su tüketilmesine yol açtığı belirtildi.

Bilim insanları, veri merkezlerinin bakteriyel oluşumları ya da çürümeleri engellemek amacıyla temiz su kaynaklarını kullandığına da dikkat çekildi.

Stanford Üniversitesi'ndeki bir araştırmaya göre de ChatGPT-3'ün eğitilmesi sürecinde 502 ton karbondioksit salımı yapıldı. Çalışmada, sohbet botunun eğitiminde harcanan enerjinin, ABD'deki ortalama bir evin yüzyıllarca ihtiyaç duyacağı enerjiye yakın olduğu belirtildi.

Geçen ay kısıtlı olarak kullanımı sunulan Microsoft'un sohbet botu Bard için veriler henüz bilinmiyor. Fakat araştırmada, bu sohbet botunun eğitiminde ChatGPT-3'ten daha fazla su tüketilmiş olabileceği belirtildi. Bunun temel sebebiyse, Microsoft'un veri merkezlerinin özellikle ABD'deki Teksas gibi daha sıcak eyaletlerde yer alması. 
 


Ayrıca Colorado Riverside Üniversitesi ve Teksas Üniversitesi'nin araştırmasında, Google'ın 2019'da üç veri merkezinin soğutulması için 3,7 milyar litre su harcadığı belirtildi. Teknoloji devinin halihazırda 14 veri merkezi bulunuyor. 

Araştırmada, yapay zeka destekli sohbet botlarının tasarlanması sürecinin çevreye etkilerine dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi: 

Yapay zeka modellerinin su ayak izi artık görmezden gelinemez. Su ayak izi, küresel su sorunlarıyla mücadeleye yönelik kolektif çabaların bir parçası olarak öncelikli şekilde ele alınmalıdır.


Independent Türkçe, Interesting Engineering, Gizmodo 

DAHA FAZLA HABER OKU