Teksas eyaleti, 2021'de Bitcoin şirketine üretim yapmaması için saatlik 175 bin dolar ödemiş

Bitcoin madenindeki bilgisayarlar, 6 bin 500 eve yetecek kadar elektrik kullanıyordu

Teksas'ın Houston kentindeki elektrik hatlarının 17 Şubat 2021'den bir görüntüsü (Arşiv/Reuters)

ABD'de şiddetli bir kış fırtınası sırasında Teksas, eyalet bir elektrik kriziyle karşı karşıya kalırken bilgisayarlarını kapalı tutması için bir Bitcoin madenciliği şirketine saat başına ortalama 175 bin dolar ödedi.

Şubat 2021'de Teksas'ın elektrik şebekesi, eyaleti Uri ve Viola dahil üç şiddetli kış fırtınasının vurmasının ardından baskı altındaydı.

The New York Times'ın bir araştırmasına göre, Teksas sakinleri elektrik kesintileri ve dondurucu soğuklarla karşı karşıya kalırken, Bitdeer adlı bir Bitcoin madencilik şirketi, Teksas'ın elektrik şebekesi operatörünün bilgisayarların kapatılmasını emrettiği 14 Şubat 2021 gece yarısından hemen sonrasına kadar bilgisayarlarını sürekli çalıştırıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddiaya göre bilgisayarlar, 6 bin 500 eve yetecek kadar elektrik kullanıyordu.

Bilgisayarların kapatılması için Teksas'ın Bitdeer'e "saatte ortalama 175 bin dolar" ödemesi gerekiyordu. Bilgisayarlar 4 gün kapalı kaldı, yani Teksas sonunda Bitdeer'a 18 milyon dolar ödedi.

Bitdeer, Teksas, New York ve Pensilvanya gibi eyaletlerde geçerli olan ve Bitcoin operatörlerinin gelirlerinin diğer elektrik müşterilerinden gelebildiği bir anlaşmadan yararlanan bir Bitcoin şirketi.

The New York Times'ın haberine göre, Teksas'ta Bitcoin şirketleri elektrik kesintilerini önlemek için gerektiğinde devre dışı kalma sözü verirlerse, şebeke operatörü tarafından kendilerine ödeme yapılabiliyor.

Bitdeer, habere Twitter'da şunları yazarak cevap verdi: 

New York times, 2021'deki Uri Kış Fırtınası sırasında talep müdahalesi programlarına katılarak 18 milyon dolarlık bir gelir elde ettiğimize dair yanlış bir iddiada bulundu. 

Bitdeer, fırtına sırasında operasyonlarını durdurduğunda "havadan para" geldiğini reddetti:

Mesken ve özel ticari abonelere elektrik tedariğinden emin olmak adına net zararı memnuniyetle kabul ettik. Haberde belirtildiği gibi havadan para almadık. 

 


Bitcoin madenciliği, Bitcoin'in kabul ettiği sayı kombinasyonlarını bulmak için her saniye trilyonlarca hesaplama yapan bilgisayarlardan oluşuyor. Bir bilgisayar, yaklaşık her 10 dakikada bir doğru sayı kombinasyonunu tahmin ediyor.

Madencilik, muazzam oranda elektrik gerektiriyor ve bu da büyük miktarlarda karbon salımına yol açıyor. Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Bitcoin'in piyasaya sürüldüğünden bu yana 200 milyon ton karbondioksit salımı yaptığını tahmin ediyor.
 

Bu, ABD'de #Bitcoin'in şu anda 3.9 GW'ı aşan elektrik tüketimini grafiklerle gösteren iyi bir haber. Yazı kısmen, Wood Mackenzie'den @BenHertzShargel'in analizine dayanıyor. 

NYT, ABD'de 34 büyük çaplı Bitcoin madeni tespit etti ve bunların 10'u Teksasta. @BenHertzShargel madenlerin bu eyaletteki elektrik faturalarını neredeyse %5 ya da yılda yaklaşık 1,8 milyar dolar artırdığını hesaplıyor.


Bitcoin madenciliği için gereken elektrik tüketimi, madenlerin bulunduğu bölgelerde yaşayanları etkileyebilir.

Batı Teksas'ta Bitcoin madenlerinin bulunduğu yerlerde elektrik faturaları yüzde 9 arttı. Diğer bölgelerdeyse faturalar yüzde 4 ila 5 oranında yükseldi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU