CIA Başkanı Burns: Rusya, Çin'in ekonomik sömürgesine dönüşüyor

"Kremlin gittikçe yalnızlaşıyor"

ABD, Putin ve Şi'nin görüşmesine tepki göstermiş, Çin liderinin Ukrayna savaşıyla ilgili samimi davranmadığını savunmuştu (Reuters)

CIA Başkanı William Burns, Rusya'nın uzun vadede Çin'in ekonomik sömürgesi olabileceğini savundu. 

Burns, Teksas eyaletindeki Rice Üniversitesi'nde yer alan Baker Kamu Politikaları Enstitüsü'nde dün yaptığı konuşmada, şu değerlendirmelerde bulundu: 

Rusya, Çin'e giderek daha bağımlı hale geliyor. Enerji kaynakları ve hammadde ihracatı alanında bağımlıkları artıyor ve bir açıdan zamanla Çin'in ekonomik sömürgesine dönüşme riskiyle karşı karşıyalar.

CIA başkanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ardından Batı'nın uyguladığı yaptırımlar nedeniyle, Kremlin'in ekonomik ve siyasi açıdan gittikçe yalnızlaştığını da öne sürdü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Burns, Washington'ın Çin'in Rusya'ya silah satmayı hedeflediğine dair iddialarını da değerlendirdi. 

CIA lideri, edindikleri istihbarat raporlarına dayanarak, Pekin yönetiminin henüz böyle bir adım atmayı planlamadığını da bildirdi. 

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, geçen ay Rusya'yı ziyaret ederek Putin'le görüşmüştü. İki liderin imzaladığı stratejik işbirliği anlaşması kapsamında, Moskova'nın Pekin'e doğalgaz ihracatını artırması ve diğer alanlarda da işbirliğinin güçlendirilmesi öngörülüyor. 

ABD ise görüşmeye tepki göstererek, savaşta arabulucu rolü oynamak istiyorsa Şi'nin Putin'e Ukrayna'daki işgali sonlandırması çağrısında bulunması gerektiğini bildirmişti. 

Putin ise Çin'e fazlasıyla bağımlı hale geldiklerine dair eleştirilere karşı çıkarak, bunu söyleyenleri "Rusya'yı kıskanmakla" suçlamıştı.


Independent Türkçe, Telegraph, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU