Trump: Macron, Çin lideri Şi'nin "kı**nı öptü"

"Tamam, artık Fransa'yı Çin'e kaptırdık"

Macron'un Çin ziyareti ve sergilediği ABD karşıtı tavır tartışma yaratmıştı (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Tayvan'la ilgili yorumlarıyla, Çin lideri Şi Cinping'in "kı**nı öptüğünü" söyledi.

Trump, muhafazakar haber kanalı Fox News'ün sunucusu Tucker Carlson'la salı günü yaptığı söyleşide, Macron'un açıklamalarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:  

Arkadaşım Macron, Çin'e gitmiş kı* öpüyor. Anlatabildim mi? Hem de Çin'de! Bunu görünce 'Tamam, artık Fransa'yı Çin'e kaptırdık' dedim.

Macron, Çin ziyareti sonrasında ABD merkezli yayın kuruluşu Politico'ya verdiği söyleşide, Tayvan meselesinde Avrupa ülkelerinin "ABD'nin takipçisi olma baskısına" direnmesi gerektiğini söylemişti

Fransız lider, "Avrupalıların cevaplaması gereken soru şu; Tayvan üzerine bir krizi tırmandırmak bizim çıkarımıza mı? Hayır. Yapılacak en kötü şey, Avrupalıların bu konunun takipçisi olması gerektiğini düşünmek ve Amerikan ajandasının peşinden gitmek" ifadelerini kullanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Macron'un Batılı müttefiklerinden de tepki toplayan sözlerinin, Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından sansürlendiği de bildirilmişti. 

Pekin ve Taipei arasındaki gerginlik, Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in ABD ziyaretiyle yeniden tırmanmıştı. Çin, buna misilleme olarak ada etrafında "Müşterek Kılıç" adlı askeri tatbikat programını başlatmıştı. 

Tsai, Guatemala ve Belize'yi gitmeden önce "transit geçiş" gerekçesiyle ABD'ye gayri resmi ziyarette bulunmuştu. Tayvan lideri 30 Mart'ta düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü'nün toplantısına katılmış, 5 Nisan'da da ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ve partiler arası Kongre heyetiyle görüşmüştü.

McCarthy'nin selefi Nancy Pelosi'nin Ağustos 2022'de Tayvan'a yaptığı ziyaret de Washington'la Pekin arasında benzer bir krize yol açmıştı. Çin ordusu, ziyaretin ardından ada çevresinde fiili abluka oluşturan askeri tatbikatlar düzenlemişti.


Independent Türkçe, AFP, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU