CNN: Esad, captagonu pazarlık kozuna çevirdi

Suriye liderinin, uyuşturucuyu Batılı ülkelere karşı da bir "kart" olarak kullanabileceği öne sürüldü

Captagon, bağımlılığın yanı sıra uyku problemlerine de yol açıyor (AP)

ABD'nin önde gelen haber kuruluşlarından CNN, captagonun Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için bir pazarlık kozuna dönüştüğünü yazdı. 

Haberde, yıllardır süren iç savaş nedeniyle birçok Batı ve Arap ülkesi tarafından boykot edilen Suriye'yle ilişkilerde, son dönemde normalleşmeye dönük adımlar atıldığına dikkat çekilerek, ülkedeki captagon üretiminin Esad açısından bir koza dönüşebileceği belirtildi.

Kötüye kullanımı sebebiyle 1980'lerde durdurulan captagon üretimi yasadışı yollarla devam ediyor. Bu uyuşturucu, 2011'den beri süren iç savaşla "narko devlete" dönüşen Suriye'den tüm Ortadoğu'ya yayılıyor. 

Körfez ülkelerindeki varlıklı gençler arasında en yaygın uyuşturuculardan biri olan captagonun en büyük pazarıysa, iç savaş nedeniyle Suriye'nin ilişkilerinin koptuğu Suudi Arabistan. Birleşik Krallık'ın geçen ayki açıklamasında, Esad rejiminin captagon ticaretinden 57 milyar dolar kazandığı öne sürülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan'ın mayısta ev sahipliği yapacağı Arap Birliği zirvesine Suriye'yi de davet etmeyi planladığı iddiaları, Şam-Riyad ilişkilerinde normalleşme sinyali olarak görülmüştü. 

Geçen ay da Suudi Arabistan ve Şam kaynakları, Ramazan sonrasında iki ülkenin de konsolosluk hizmetlerini yeniden başlatmayı planladığını öne sürmüştü.

CNN'in haberinde, captagon üretiminden ve ticaretinden rahatsızlık duyan ülkelerin, Şam yönetiminden bunu kontrol altında tutmasını istediği belirtildi. 

Buna göre Suriye'yle ilişkileri normalleştirme sürecindeki Ürdün, ülkesinin kuzeydoğu sınırlarının uyuşturucu ticaretinde kullanılmasından rahatsızlık duyuyor. 

Ürdünlü eski istihbarat görevlisi Saud Şerafet, şunları söyledi: 

Sınırları güvence altına almanın maliyeti yüksek. Ayrıca silahlı kuvvetlerle güvenlik birimleri üzerindeki baskı da artıyor.

ABD de geçen yıl yürürlüğe koyduğu captagon Yasası'yla Suriye yönetiminin uyuşturucu ticaretini "uluslararası güvenlik tehdidi" diye nitelemişti. 
 


Şerafet, ABD'nin hayata geçirdiği yasanın olumlu bir adım olduğunu belirtirken, Şam yönetiminin Ortadoğu dışında pek rağbet görmeyen captagonu Türkiye üzerinden Avrupa ve ABD'ye daha fazla satmayı hedeflediğini de öne sürdü. Eski istihbarat görevlisi, Esad'ın bu şekilde captagonu Batı'ya karşı da bir pazarlık kozu olarak kullanabileceğini savundu.

ABD'nin başkenti Washington'daki düşünce kuruluşu New Lines Enstitüsü'nden Caroline Rose, şu değerlendirmeleri yaptı: 

Captagon, Suriye rejimiyle normalleşme arayışındaki muhatapları arasındaki görüşmelerde kullanılabilecek bir 'kart' olarak lanse edildi. Rejim, normalleşmeyi düşünen devletlere iyi niyet göstergesi olarak captagon kaçakçılığını azaltabilecekleri sinyalini verip, bu uyuşturucu ticareti üzerindeki etkisini kullanıyor.

Öte yandan Suriye ve komşuları arasında captagon ticaretinin durdurulmasıyla ilgili anlaşmaya varılsa bile Esad'ın buna uymayacağını savunan uzmanlar da var.

Washington'daki düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nden Vanda Felbab-Brown, Şam yönetiminin, tüm captagon ticaretini durdurmaya yanaşmayacağını, bunun yerine denetimleri artırmak gibi yollara başvurabileceğini öne sürdü. 

Şam yönetimi, ülkedeki captagon üretimiyle ya da ticaretiyle bağlantısı olduğuna dair iddiaları reddetmişti.

Öte yandan uyuşturucu ticaretine Lübnan'daki Hizbullah militanlarından Suriye iç savaşındaki silahlı gruplara kadar her kesimin bulaştığı iddia ediliyor. 

Fransız haber ajansı AFP, kasımda yayımladığı haberinde, Türk ordusunun desteklediği grupların hakimiyetindeki bölgede de captagon kaçakçılığı yapıldığını öne sürmüştü. Ayrıca AFP'nin görüştüğü ve kimliği paylaşılmayan Suriyeli bir savcılık kaynağı da, captagon yapımında kullanılan dietil eter gibi maddelerin çoğunun Türkiye'den geldiğini iddia etmişti.


Independent Türkçe, CNN, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU