Tayvan lideri Tsai'nin Orta Amerika ziyareti sürerken, Çin'den "taciz uçuşları" geldi

Pekin yönetimi, Washington'ı misillemeyle tehdit etmişti

24 milyon kişinin yaşadığı Tayvan, Çin istilası tehdidi altında (AFP)

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait 9 savaş jeti ve bir askeri drone'un hava sahasını ihlal ederek uçuş yaptığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, söz konusu jetlerin ve drone'un Tayvan Boğazı'nda Çin'le Tayvan arasındaki gayriresmi sınırı oluşturan bölgeden içeri girdiği öne sürüldü.

Yerel saatle cumartesi sabahı yapıldığı ileri sürülen ihlal uçuşlarının ardından, Tayvan ordusunun füze sistemlerinin jetleri ve drone'u takip etmeye başladığı belirtildi. Ayrıca Çin'e ait uçakların bölgeden uzaklaştırılması için savaş jetlerinin kaldırıldığı da ifade edildi. 

Pekin yönetimiyse iddialara ilişkin açıklama yapmadı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tayvan, cuma sabahı da Çin'e ait 9 savaş jetinin "savaşa hazırlık devriyesi" yaparak hava sahasını ihlal ettiğini öne sürmüştü. Taipei yönetimi, Çin'in bu hamleyi "kasten gerginliği artırmak amacıyla" yaptığını savunmuştu.

Söz konusu iddialar, Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in çarşamba günü Orta Amerika turuna çıkmasının ardından geldi.

Tsai'nin beraberindeki heyetle Belize ve Guatemala'yı da kapsayan 10 günlük ziyaret programında, New York ve Los Angeles'ta da temaslarda bulunacağı bildirlimişti. Tayvan lideri, iki gün önce New York'ta hem destekçilerinin tezahüratları hem de protestocuların eylemleriyle karşılanmıştı. 

Öte yandan Tsai'nin programının sonunda Los Angeles'a uğrayarak ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'le görüşmeyi planladığı da aktarılmıştı.  

Pekin yönetimiyse buna sert tepki göstererek, Tsai'nin Cumhuriyetçi McCarthy'le görüşmesi durumunda Washington'ı misilleme yapmakla tehdit etmişti. 

Washington ise Tsai'nin Orta Amerika programında ABD'ye de uğramasının normal olduğunu savunarak, Pekin yönetiminin bunu saldırgan bir tavır sergilemek için bahane olarak kullanmaması gerektiğini bildirmişti.

Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ağustosta Tayvan'ı ziyaret etmesi de Pekin'den büyük tepki toplamış, Çin Halk Kurtuluş Ordusu adanın etrafını sararak büyük askeri tatbikatlar düzenlemişti. 
 


Çin - Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU