Adli yıl açılış töreni Cumhurbaşkanlığı Kongre Merkezi’nde yapılacak: İstanbul Barosu bu gerekçeyle törene katılmıyor

Adli yıl açılış törenine davet edilen İstanbul Barosu, törenin Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacak olması nedeniyle törene katılmayacağını bildirdi

Adli Yıl 2 Eylül'de başlıyor / Fotoğraf: AA

Adli yıl 2 Eylül’de başlıyor.

Açılış töreni Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek.

Törenin ev sahibi Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, birçok kişi ve kuruma tören daveti gönderdi.

Davet gönderilenler arasında İstanbul Barosu da vardı.

Ancak İstanbul Barosu bu törene katılmayacak.

Yargıtay Başkanı’nın yazılı davetine yine yazılı cevap veren İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, toplantının Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak olması nedeniyle törene katılmayacaklarını bildirdi.

Durakoğlu yazısında şu ifadeleri kullandı:

Yargının kurucu unsuru olan savunmanın meslek örgütü olarak, yeni bir yargı yılının açılışında birlikte olmaktan kıvanç duyabilirdik.

Ancak bu toplantının Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacak olması, demokrasi, hukuk ve adalet adına bildiğimiz bütün öğretilerin reddi anlamına geleceğinden, davetinize icabet etmemiz mümkün olamayacaktır.

 



Yargının, tarihin en ağır krizini yaşadığını savunan Durakoğlu, çözüm arama olanağının kaybedildiğini öne sürdü.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kuvvetler ayrılığını tahrip ettiğini yazan Baro Başkanı şu ifadeleri kullandı:

Bu tartışmaların akademide ve pratikte en yoğun biçimde yaşandığı bir zaman diliminde, adli yıl açılışı için tercih edilen mekan, basit bir konum tayini değildir. Bu tercih, Yargıtay gibi köklü bir hukuk kurumsallığının tartışmada durduğu yeri belirlemesi bakımından son derece önemlidir. 

Savunma mesleği olarak gerektiğinde bedel ödemeyi göze alarak göstermeye çalıştığımız direnç, yargının diğer süjeleriyle paylaşılabilirse “hukuk devleti” yolunda çok ciddi mesafeler alabileceğimizi düşünüyoruz.

Öte yandan İzmir, Adana, Antalya, Aydın, Muğla ve Ordu barolarının da toplantıya benzer gerekçeyle katılmayacakları öğrenildi.
 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU