Hacı Bektaş Veli’yi Anma Törenleri’nde birlik vurgusu yapıldı

Hacı Bektaş Veli’yi Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde başladı. Etkinliklere katılan CHP lideri Kılıçdaroğlu ve Kültür Bakanı Ersoy birlik çağrısı yaptı

Fotoğraf: İHA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen 56'ncı Ulusal, 30'uncu Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri'ne katıldı. Kendi adını taşıyan Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi'nde konuşan CHP lideri, Hacı Bektaş Veli’yi şu sözlerle anlattı:

 O elinde kılıçla değil, aydınlanma meşalesiyle Anadolu'ya gelmiştir. Yaşamı boyuncu hep hakkı, hukuku ve adaleti savunmuştur. Toplum onun güvercin ruhu ile Anadolu'ya geldiğini kabullenmiştir. Çünkü o barışın, huzurun, birlikte yaşamının öncüsü olmuştur. Kimseyi ötekileştirmemiştir. O kendi deyimiyle 72 milleti bir saymıştır.

İslam coğrafyasındaki duruma dikkat çekti

Hacı Bektaş Veli'ye göre, ‘İnsan iyilikte yarışmalı, haksızlığa karşı direnmeli, adaletten sapmamalı ve hiçbir zaman umutsuzluğa düşmemeli. Hünkar böyle söylüyor ama bugün bu dünyada yaşadığımız acı gerçekler var’ diyen Kılıçdaroğlu, İslam coğrafyasında yaşananları da şu sözlerle anımsattı:

Bugün dünyanın savaş alanlarının açlık ve kıtlık yaşanan bölgelerinin büyük bir bölümünü İslam ülkeleri oluşturuyor. Irak'ta, Suriye'de, Yemen'de, Libya'da İslam adına birbirlerini öldürenler Müslümanlar. Yerinden yurdundan edilen, ülkelerinden göç etmek zorunda olanlar yine Müslümanlar. Üzülerek söylüyorum ki istatistiklere göre savaş ve açlık nedeniyle açlık çeken çocukların büyük bölümü yine Müslümanların çocukları. Demokrasi, insan hakları, eğitim, sağlık, toplumsal eşitlik, adalet gibi temel kavramlarda Müslüman ülkeler üzülerek söyleyeyim perişanlığı yaşıyor. Dilerim yaşanan acı ve yaşanan kanlar son bulur ve İslam dünyasına da huzur ve adalet gelir.

20190816_2_37782488_46833440.jpg

26. Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü'ne layık görülen Musa Eroğlu'na ödülünü Kılıçdaroğlu verdi Fotoğraf: AA

Ayrışmayı değil beraberliği savunacağız

Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, Hacı Bektaş Veli’nin mirasına sahip çıkmanın herkese düşen bir sorumluluk olduğunu belirtti. Bakan Ersoy birlik mesajı verdi:

Bizler yüzlerce yıllık Türk-İslam kültürünün kökleri, dalları ve yapraklarıyız. Hemedani’den Yesevi’ye, Hacı Bektaş’tan Mevlana ve Yunus’a binlerce gönül eri, bu kudret ağacı dik dursun diye gönüllerini vakfettiler. Biz de onların yolunda yürüyüp bu kültürü, bu düşünceyi çocuklarımızla geleceğe taşıyacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman ifade ettiği gibi kavganın değil barışın mücadelesini vereceğiz, gerilimi değil kaynaşmayı artıracağız, ayrışmayı değil birlik beraberliği savunacağız."

20190816_2_37782488_46833437.jpg
Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Erso, 'Birliğimize, kardeşliğimize sahip çıkmak sorumluluğundayız' dedi Fotoğraf: AA 

 

Dünyada en ağır acıyı Müslüman halkların çektiğini dile getiren Ersoy, şöyle konuştu:

Bugün Hacı Bektaş Veli’nin mirasından bahsedeceksek o mirasın en önemli parçası işte bu sorumluluktur. Bu mücadele tek kişinin değil, hepimizin yürüdüğü ortak yol ve amaçtır. Dolayısıyla hedefleri bir olanın gönülleri de bir olmalıdır. Farklılıklarımız bizim gücümüzdür. Bu gücü en etkin şekilde kullanmanın yolu ise hoşgörüdür, anlayıştır, kardeşliktir. 

20190816_2_37779825_46827779.jpg
Hacıbektaş’ta en çok ilgi gören yerlerden birisi de günahsızların geçebildiğine inanılan delikli taş oldu Fotoğraf: AA

 

Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Başkanvekili Levent Gök, Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, CHP Genel Başkan Yardımcıları, milletvekilleri ve aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da bulunduğu bazı belediye başkanları katıldı. İmamoğlu Hacı Bektaş Veli Türbesi'ni ziyaret ederek, dua okudu. Programda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacı Bektaş Veli Semah Ekibi gösteri sundu.

20190816_2_37779825_46827771.jpg
Etkinliklere katılanlar Çilehane mevkisinde taşları dizerek dilek tuttu​​​​​​​ Fotoğraf: AA

 

Etkinlikte, Alevi kurumlarınca yapılan değerlendirme toplantısının sonuç bildirgesi de okundu. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül okuduğu bildirgede, tüm insanlık için kutsal sayılan Munzur, Kaz Dağları ve Hasankeyf'e işaret ederek, burada yaşandığını öne sürdüğü doğa katliamlarına son verilmesini istedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU