RTÜK üyesi Faruk Bildirici’den kamu spotu tepkisi: Müge Anlı rol model olamaz

RTÜK üyesi Faruk Bildirici, İçişleri Bakanlığı'na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü İnsan Ticareti Mağdurlarını Koruma Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan kamu spotunda Müge Anlı'nın oynamasına tepki gösterdi

RTÜK üyesi Faruk Bildirici'den Müge Anlı'ya tepki / Fotoğraf: ATV

Kişisel Twitter hesabından paylaşımda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi ve Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Müge Anlı’nın insan ticareti konusunda rol model olamayacağını, bir programda insan kaçakçılığı tarifesini ekrana taşıdığını ifade etti. 

“Müge Anlı’nın spotunun yayınlanmasını tavsiye etmenin mantığı olamaz”

Bildirici, Anlı’nın bu konuda RTÜK yaptırımına maruz kaldığını hatırlatarak, “ATV’nin ekran yüzü olan Müge Anlı’nın olduğu bir kamu spotunun diğer TV kanallarında yayınlanmasını tavsiye etmenin mantığı olamaz” dedi.

 

 

RTÜK üyesi Bildirici, bakanlıktan gelen ilk tavsiyenin kurulda görüşüldüğünü ama yeterli oyu alamadığını söyledi.

Kamu spotu teklifinin 31 Temmuz’da tekrar görüşüldüğünü ve bu kez beş üyenin oyuyla kabul edildiğini aktaran RTÜK üyesi Bildirici, Üst Kurul üyeleri Esat Çıplak, Ali Ürküt, İlhan Taşçı ve kendisinin karşı oy verdiğini vurgulayan Bildirici, karşı oy gerekçesini kamuoyuyla paylaştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kamu spotunda Müge Anlı’nın oynamasına tepki gösteren Bildirici, Anlı’nın “insan ticareti” alanındaki özel mücadelesiyle tanınan bir televizyoncu olmadığını ve bir programında insan ticareti yapanlara “Yunanistan’a geçmek kaç liraydı?” şeklinde soru sorarak kaçakçılık tarifesini ekrana taşıdığını belirtti. 

 

 

“Anlı halen ATV’de haftanın beş günü program yapıyor”

 

Anlı’nın daha sonra geri alınsa da RTÜK yaptırımlarına maruz kaldığını hatırlatan Bildirici, şöyle devam etti:

 

Buna rağmen Müge Anlı’ya bu kamu spotunda yer verilmesini ve bir “rol model” olarak sunulmasını uygun bulmuyorum. Ayrıca Müge Anlı halen ATV’de haftanın beş günü program yapmayı sürdürüyor, ATV’nin en çok tanınan ekran yüzlerinden biri. Hal böyleyken ATV’nin ekran yüzünün olduğu bir kamu spotunun bütün radyo ve televizyon kanallarında yayınlanmasını tavsiye etmenin mantığı olamaz. Türkiye’deki bütün radyo ve televizyonlar neden insan ticareti mağdurlarına yönelik bir çabaya destek vermek uğruna Müge Anlı reklamı yapsın? Bir kamu kuruluşunun Üst Kurul’a böyle bir tavsiye için başvurusu asla kabul edilemeyeceği gibi neden ve niçin olduğunun sorgulanması gereken bir durumdur. Neden onca ünlü sanatçı, ünlü oyuncu ve insan ticaretine mücadeleye destek veren onca gönüllü varken Müge Anlı bu kamu spotunda tercih edilmiştir, kendisine bu filmde yer alması karşılığında ücret verilmiş midir?

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU