Demokrat siyasetçi: Donald Trump hiç şüphesiz bir ırkçı

Temsilciler Meclisi'ne seçilen Alexandria Ocasio-Cortez, ABD Başkanı hakkında değerlendirmelerde bulundu

Demokrat Parti'den Temsilciler Meclisi'ne seçilen ve geçtiğimiz gün yemin ederek görevine başlayan Alexandria Ocasio-Cortez, CBS News’e verdiği röportajda ABD Başkanı hakkında yöneltilen soruları yanıtladı.

Program sunucusu Anderson Cooper, genç siyasetçiye Trump’ı “ırkçı” bulup bulmadığını sordu. “Evet, evet, hiç şüphesiz” yanıtını veren Ocasio-Cortez sözlerine şöyle devam etti:

Beyaz üstünlük kokan kelimelerine, bir Neo-Nazi’nin bir kadını öldürdüğü Charlottesville olayına nasıl tepki verdiğine ve sınırlarımızda yasal sığınma arayan göçmenler konusunda olduğu gibi yol açtığı krizlere bakın. Geceyle gündüz kadar farklı.

Kongre’ye seçilen en genç kadın olmayı başaran 29 yaşındaki milletvekili ayrıca, Başkan’ın “sorunun alameti” olduğunu söyledi.

New Yorklu vekil, “Irkçılığı elbette Başkan icat etmedi ancak kesin olarak söyleyebilirim ki ona bir ses verdi, genişletti ve bu tür şeyler için bir platform oluşturdu” diye ekledi.

Ocasio-Cortez’in açıklamalarına karşılık veren Beyaz Saray sözcüsüyse şu ifadeleri kullandı:

Kadın Kongre üyesi Ocasio-Cortez’in konuyla ilgili büsbütün cehaleti, Başkan Trump’ın ceza adaleti reformunu destekleyip onaylaması ve her türden ırkçılığı ve bağnazlığı defalarca kınadığı gerçeğinin üstünü örtemez.

Partisinin yükselen yıldızı olarak görülen Ocasio-Cortez, geçtiğimiz yıl New York Kongre üyesi Joe Crowley’yi yenerek elde ettiği zaferin ardından Cumhuriyetçi siyasetçilerin ve sağ kanat medyanın öfkesine hedef oldu.

Ocasio-Cortez, geçtiğimiz hafta Nancy Pelosi’nin Temsilciler Meclisi sözcülüğüne oy vermesi sırasında Cumhuriyetçiler tarafından yuhalanan tek Demokrat Partili olduğunu da iddia etti.

Diğer taraftan Ocasio-Cortez’in süper zengin Amerikalılardan yüzde 60-70 oranında vergi alınması gibi sol kanat yenilikçi politikaları, kendi partisini bile kızdırabiliyor.

Ilımlı Demokrat Senatör Chris Coons geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada, “Sola kaymak, yönetimi tekrar ele almamızı kesinlikle zorlaştırırken, bizimle alay etmelerini ve ötekileştirmelerini çok daha kolaylaştır” uyarısında bulunmuştu.

Programda sunucu Cooper, Ocasio-Cortez’e politikalarının bedelini nasıl ödeyeceğini sordu. Genç milletvekili bu soruya yanıt verirken, sosyalist önerilerin çifte standarda maruz kaldığını ifade etti.

Trump’ın dünya dışı orduya duyduğu güçlü isteğe atıfta bulunan Ocasio-Cortez, “Kimse, bu ‘uzay gücü’nün bedelini nasıl ödeyeceğimizi sormuyor” dedi ve ekledi:
“İki trilyon dolarlık vergi indirimini nasıl ödediğimizi kimse sormadı.

Sadece konut, sağlık ve eğitim meselelerinde nasıl ödeme yaptığımızı soruyoruz. Ordu için kullanılan aynı mekanizmalarla, bu uzay gücünün getireceği artışı ve tüm bu hırslı politikaları nasıl karşılarız?”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU