İBB açıkladı: O domatesler bozuktu, firmaya ceza kesildi

Bayrampaşa Hali’nde kasalarca domatesin çöpe atıldığı görüntüler, sosyal medyada büyük tepki topladı. İBB, çöpe atılan domateslerin bozuk olduğunu belirtti. Domatesler için eksper raporu almayan firmaya ise ceza kesildiği duyuruldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sosyal medyada gündem olan 'Bayrampaşa Hali'nde çöp konteynerlerine dökülen domates görüntüleri’ ile ilgili bir açıklama yaptı. Olayın 10 Ağustos’ta gerçekleştiği belirtilen açıklamada, bozuk olan domateslerin bayram tatili nedeniyle halin 4 gün kapalı kalacağı da göz önüne alınarak döküldüğü belirtildi. Açıklamada, İBB'den eksper raporu alınmadığının belirlendiği ve bu yüzden ilgili firmaya 4 bin 200 lira ceza kesildiği ifade edildi.

Eksper heyetinin rapor tutması gerekirdi

Açıklamada, ‘hallerin üretici ile tüketici arasında serbest rekabet şartları içerisinde fiyat oluşumunu sağlayan borsalar olduğu, 5957 Sayılı Kanun'la sebze ve meyve ticaretinin kaliteli, standartlara ve gıda güvenirliğine uygun olarak serbest rekabet şartları içinde yapılmasının düzenlendiği’ hatırlatıldı.

‘Piyasada darlık yaratmak, fiyatların yükseltmek için, stoklanması, yok edilmesi ve bu amaçla propaganda yapılmasının yasak olduğu aktarılan açıklamada, 'zaman zaman gerek nakliye gerekse hava şartlarına bağlı olarak ürünlerin satışa sunulamayacak duruma gelmesi nedeniyle bazı ürünlerin esnaf tarafından imha edilebildiği’ de belirtildi.

Açıklamada, böyle durumlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğünce oluşturulan bir eksper heyetinin malın satışa sunulamayacak nitelikte olduğuna dair rapor tutması ve ürünün bu incelemeden sonra imha edilmesi gerektiği’ bilgileri kamuoyu ile paylaşıldı.

Spekülasyona dair bir kanaat oluşmamıştır

Bayrampaşa Hali’nde yıllık ortalama 3 milyon ton sebze meyve ticareti gerçekleştiği ve yıllık ortalama 27 bin ton organik çöp oluştuğu aktarılan açıklamada, çöplerin organik gübre olarak park ve bahçelerde kullanıldığı belirtildi. İBB açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

Söz konusu olay 10 Ağustos 2019 Cumartesi arife günü saat 11.00 civarında gerçekleşmiştir. Bozuk olduğundan dolayı dökülen ürünler için (bayram tatili nedeniyle halin 4 gün kapalı kalacağı da göz önüne alınarak) İBB'den eksper raporu alınmadığı tespit edilmiştir. Bundan dolayı ilgili firmaya toplam 4 bin 200 lira ceza kesilmiştir. İlgili firma bayramdan önceki son 3 gün içerisinde 124 ton domates satmış, elinde kalan bozulmaya yüz tutmuş 3 ton domatesi eksper raporu olmadan çöpe dökmüştür. Aynı tarihlerde hal içerisinde 10 bin ton domates satılmıştır. Bu veriler ışığında fiyat spekülasyonu oluşturulmak istenildiğine dair bir kanaat oluşmamıştır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU