Ukrayna'da bir sivilin üzerinde 'beni takip et' yazan drone'la kurtarılması belgesel oldu

Olayın faili olduğu tespit edilen Rus askeriyle ilgili gıyabında savaş suçu soruşturması başlatıldı

Ukrayna yargısı, bir sivili vurduğu görüntüler drone yardımıyla kaydedilen Rus askerinin gıyabında savaş suçuyla yargılanmasına karar verdi.

Geçen haziranda İzyum kenti yakınlarında gerçekleşen olayda, arabalarıyla seyir halinde olan Valeria Ponomarova ve Andriy Bohomaz isimli Ukraynalı çift bölgedeki Rus askerlerinin hedefi olmuştu.

Bölgedeki Rus askerlerinin telefon konuşmalarını da dinleyen Ukrayna polisi, 25 yaşındaki Rus askeri Klim Kerzhaev'in olayın faili olduğunu belirledi. 

Harkiv polisinden yapılan açıklamada olaya ait drone görüntülerinin yanı sıra, şehrin kurtarılmasının ardından olay yeri incelemesinin de yapıldığı ve adli delillerin toplandığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Siber polisin yaptığı telefon dinlemelerinde Kerzhaev'in eşi ve bir arkadaşıyla yaptığı görüşmede olayı itiraf ettiği tespit edildi. 

Kerzhaev ilk olarak eşiyle yaptığı yaptığı telefon konuşmasında, "Bugün bir adam öldürdüm. Bir araba yaklaşıyordu ve 30 milimetrelik BMP ile ateş açtım. Orada bir kadın da vardı. Kadın kurtuldu ama adam kurtulamadı" diye konuştu.

Rus asker daha sonra bir arkadaşıyla konuşarak olayı tekrar anlattı. Kerzhaev, arkadaşının nasıl hissetiği yönündeki sorusuna ise, "Umrumda değil" şeklinde yanıt verdi.

Rus askerlerinin hedefi olan Andriy Bohomaz'ın daha sonra ağır yaralarına rağmen olay yerinden kaçtığı ve beyni, göğsü ve omurgasındaki şarapnel yaralarından dolayı 9 aydır tedavi altında olduğu belirtildi.

Belgesele konu olan olay nasıl gelişti?

Valeria Ponomarova ve Andriy Bohomaz isimli Ukraynalı çift, Bohomaz'ın yaşlı ve hasta ailesinin Rus bölgesinde kaçmasına yardım etmek için İzyum'a gitmeye karar verdi.

Çift yanlış bir yola girince Rus askerlerinin hedefi haline geldi. Olay sırasında Andriy Bohomaz ağır şekilde yaralandı.

Ukrayna güçlerine ait bir drone yaşananları görüntüledi ancak bölgedeki Rus askerlerinin çok yakın olmasından dolayı Ukraynalı askerler olay yerine gidemedi.

Bunun yerine drone, üzerine 'beni takip et' yazılı bir kağıt parçası takılarak yeniden olay yerine gönderildi. Yaralı eşi için yardım bulmak isteyen Ponomarova, hava aracını takip ederek güvenli bölgeye ulaştı.

Ponomarova olay yerinden ayrıldıktan kısa süre sonra aracın yanına gelen Rus askerleri, yaralı haldeki Bohomaz'ı alarak yakınlardaki bir hendeğe attı.

Olayı anlatan "Beni Takip Et" isimli belgesele konuşan Bohomaz, "Yağmur yağdığını duydum ve titremeye başladım. Hendekte geçen bir gecenin ardından yağmurdan dolayı hislerim geri geldi. Bir şekilde oradan çıkmam gerektiğini anladım. 30-40 dakika sürdü. Çok fazla acı hissettiğim için molalar vererek yürüdüm" dedi. 

Birleşmiş Milletler'in Ukrayna'daki savaş suçlarıyla ilgili hazırladığı 18 sayfalık rapora göre, işgalin ilk yılında en az 8 bin sivil öldürüldü, 13 bin sivil de yaralandı. Raporda gerçek rakamın muhtemelen çok daha yüksek olduğu vurgulandı.

Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin geçen ay 915 kişinin savaş suçuyla yargılandığını, 14'ü esir Rus askeri olmak üzere 26 kişininse savaş suçundan hüküm giydiğini açıklamıştı.


Independent Türkçe, CNN, The Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU