Pakistan'daki "Avrat Yürüyüşü" kapsamında laf atma tüneli kuruldu

"Anılarım resmen gözlerimin önünden geçti"

(Twitter/UmaimaBlogger)

Pakistan'ın "Avrat Yürüyüşü" (kadın yürüyüşü) organizatörleri Lahor'daki bir caddede, sokaktaki cinsel tacizi vurgulamak için erkeklerin laf attığı ses kayıtlarının çalındığı tünel şeklinde bir sanat enstalasyonu kurdu.

Avrat Yürüyüşü, Dünya Kadınlar Günü'nü kutlama amacıyla İslamabad, Karaçi, Lahor, Peşaver ve Ketta gibi şehirlerde her yıl düzenlenen bir gösteri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grup bu yıl, sokaklarda kadınları taciz eden erkeklerin ses kayıtlarının hoparlörlerden verildiği tünelden geçen kişilerin, kadınların hissettiği rahatsızlığı deneyimlemesi için Chalien Auraton Ki Chaal'ı (kadın gibi yürü) kurdu.

Avrat Yürüyüşü, "Tünel eseri sokaklardan, pazar yerlerinden, ofis kapılarından geçerken yaşadığımız toplumsal cinsiyete dayalı deneyimlerimizi aktaran bir empati egzersizi" diye belirtiyor.

Herhangi bir cinsel azınlığa kamusal alanlarda ne hissettiğini sorun: Her birimizin birçok taciz ve rahatsızlık hikayesi, sokakların bizimmiş gibi gelmediği pek çok anısı var.

Bu sanat eserinde, günlük sosyal etkileşimlerimizden alınan kesitler çalınıyor.

Avrat Yürüyüşü nihayetinde kamusal alanları geri kazanmakla, kısıtlanmaya asla boyun eğmeyip bunun yerine evlerimizin içine ve dışına daha çok yayılmamızla ilgili. Bu da erkeklerin, kamusal alanları işgal etme biçimleriyle ilgili kendilerini sorgulamasını gerektiriyor. Bu eserin buna katkı sağlayacağını umuyoruz.

Birçok kişi Twitter'da enstalasyona dair fikirlerini beyan etti.

Gazeteci Saba Eitizaz, "Anılarım resmen gözlerimin önünden geçti" diye yazdı.

Bu lafların her birini duydum... ve daha da kötüsü, Pakistan'da büyürken hayatımın her günü bunu yaşadım. Aslında ergenliğe girmeden önce başladı. Taciz işte bu kadar hastalıklı. Ama bir erkekle konuşun, size Pakistan'ın kadınlar için en güvenli yer olduğunu söyler.

Başka bir kişi de "Sadece videoyu izlerken bile rahatsız oldum. Pes! Bu pisliğin her gün, her yerde yaşanması akıl almaz bir şey" diye ekledi.

Bir kişiyse, "Bu çok korkunç bir şekilde doğru" diye yazdı.

 

Dahiyane. Beni biraz kaygılandırdı ama kadınların her gün nelere katlandığını anlaması için erkeklerin bunu görmesi gerekiyor

Geo News'e göre bu yıl Pakistan'daki Avrat Yürüyüşü, 8 Mart Çarşamba günü göstericilerin polisle çatışmasıyla şiddet olaylarına sahne oldu.

Basın Kulübü'nün dışında çıkan çatışmada polisin katılımcıları coplarla dövdüğü ve iddiaya göre eylemi "durdurmaya" çalıştığı bildirildi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.in Independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU