Himalaya'nın zirvesindeki klasik müzik konseri dünya rekoru kırdı

Evelina De Lain, Chopin’in noktürn’lerini 5 bin metre yüksekliğindeki dağ geçidinde çaldı ve piyanosunu yerel bir okula bağışladı

5 bin metre yüksekliğindeki Himalaya dağ geçidinde kuyruklu piyano çalan müzisyen, şimdiye dek en yüksek noktada verilmiş klasik müzik konseri dünya rekorunu kırdı.

41 yaşındaki Evelina De Lain, 90 dakikalık performansı boyunca Chopin’in No 2 in E flat major ve No 20 in C sharp minor noktürn’lerini çaldı. 

Sanatçı ayrıca, Chopin’in “Raindrop” Op 28 No 15 adlı prelüd’ünü ve kendi solo albümü Soul Journey’den de besteler çaldı.

Challen piyanonun Hindistan’da Himalaya Dağları’ndaki Singela Dağ Geçidi’ne taşınması için müzisyene bir ekip eşlik etti.  

Concert in the Clouds (Bulutlarda Konser) adlı etkinlik, Kistik Fibrozis Vakfı için bağış topladı ve piyano yerel bir okula bağışlandı. 

Müzisyen De Lain, 14 yıl önce kaslarında meydana gelen bir rahatsızlık nedeniyle ellerini düzgün bir şekilde oynatma yetisini kaybetmişti. De Lain, hızlandırılmış bir tedaviye başladıktan sonra nihayetinde ellerini tekrar kullanabilmeyi başardı. 

Londra’da yaşayan müzisyen konserle ilgili olarak şunları söyledi:

“En yüksek noktadaki klasik müzik konserini gerçekleştirmeyi bırakın, milyon yıl geçse tekrar klasik piyano çalabileceğimi düşünemezdim. Bu şimdiye dek yaptığım en zor şeylerden biriydi. Ama ben zorlu bir meydan okumadan çekinecek bir kişi değilim. Ve müziğimi bulutların arasında çalmamın istenmesi benim için bir onurdu. İnanılmaz soğuktu ama aslında soğuk rüzgâr kadar sorun değildi. Rüzgârın kemiklerime işlediğini hissettim. Çok şiddetliydi.”

Aslen Ukraynalı olan De Lain, annesinin onu  klasik müzik çalmaya teşvik ettiğini ve bu müzik türünü ona sevdiren kişinin annesini olduğunu söyledi. Annesi 2017’de hayatını kaybettiğinde De Lain, Londra’nın Camden bölgesinde piyano tamiri yapan bir dükkânı bulunan Desmond Gentle’dan bir piyano satın aldı. 

De Lain şöyle konuştu:

“Bir piyano sandalyesi istiyordum ama sonra bu güzel kuyruklu piyanoyu gördüm. Rengi bejdi ve oldukça sıra dışıydı. Çalmaya başladım ve Desmond benim tarzıma bayıldı. Böyle bir şeyin beni acımdan kurtaracağını ve odaklanabileceğim bir şey verebileceğini biliyordum.” 


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU