Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim kararını imzaladı: Türkiye 14 Mayıs'ta sandığa gidiyor

Erdoğan, "2 ay sonraki ilk pazar günü milletimiz cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek üzere sandık başına gidecektir" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin 14 Mayıs Pazar günü çekilmesi kararını imzaladı.

Erdoğan imza sonrası yaptığı açıklamada, "Biraz önce Anayasamızın 116. maddesinin verdiği yetkiyle 18 Haziran 2023 tarihinde yapılması gereken seçimlerin 14 Mayıs'ta yenilenmesi kararını imzalıyorum. Buna göre; 2 ay sonraki ilk pazar günü milletimiz cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek üzere sandık başına gidecektir" dedi.

Seçim tarihinin 18 Haziran'dan 14 Mayıs'a çekilmesinin nedenleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Her şeyden önce 18 Haziran'da üniversite sınav takvimiyle çakışan bir tarihti. Yurt içinde ve yurt dışından vatandaşlarımızın Hac vazifesini gerçekleştireceği tarihe geliyor. Alternatif olarak 14 Mayıs tarihini teklif ettik. Bu tarihin milletimizin nezdinde hüsnü kabul gördüğünü biliyoruz. Ancak ülkemizin 6 Şubat'ta yaşadığı 2 deprem, seçim tarihi ve çalışmalarını gündemimizden çıkardı" ifadelerini kullandı.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin'e tepki

Erdoğan konuşmasında CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin'i de eleştirerek şunları kaydetti:

Parlamentoda muhalefetin bazı temsilcilerin garip garip konuşmalarını dinliyorum. Bizim bölgeye ne zaman gittiğimizden haberi olamayan garipler, ilk gün bakan arkadaşlarım tamamıyla deprem bölgelerindeydi. Bütün bunlarla beraber belediye başkanlarımız deprem bölgelerindeydi. Bende hemen 2. gün deprem bölgesine ulaştım. Arından ikinci turda da Devlet Bey’le beraber buraları dolaşmaya aynı şekilde sayın Destici ile dolaşmaya başladık. Biz yaralıyız, hanımefendi konuşuyor. Hatay milletvekili olmak seni bir yere kadar bağlar. Biz sadece Hatay değil, 11 ilin 11'inde de aynı hassasiyetle çalışmalarımızı sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz.

Depremzede bir vatandaşla görüştüğümde telefonda şöyle söyledi: Cumhurbaşkanım bizim hiçbir sıkıntımız yok. Her şey yok. Ben çadırda kalıyorum. Çadırda kalmama rağmen halimden memnunum. Konteyner gelirse daha iyi olurum. Ama şikayetçi değilim. İşte bu da milletin evladı.Bir ona bakıyorum bir de Meclis'e milletvekili olarak gelmiş hanıma bakıyorum. Biz dertliyiz, bizim derdimiz var. Ama bunların yok. Bugün İskenderun'da enkazlar olduğu gibi Hatay'ın diğer ilçelerinde hele hele Antakya'da enkazın en büyüğü var. Belki bundan da haberi yok. Çünkü gittiği yerler belledir. 

Adaylık için AFAD'a bağış şartı

Erdoğan, partisine milletvekilliği aday adaylığı için başvurusu için "başvuru ücretini" AFAD'a bağış olarak yatırma şartı getirdi.

Erdoğan ayrıca seçim sürecinde partisinin kampanyalarında müzik kullanılmayacağını da duyurarak, "Bu seçimde Cumhur İttifakı olarak kendimize hazırladığımız bütün müzikleri yasaklıyoruz. Müziksiz bir kampanya olacak" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Bir kez daha altını çizerek söylüyorum; Türkiye 6 Şubat depremlerinin yol açtığı yıkımları ortadan tamamen kaldırmadan geleceğine güvenle bakamaz. Seçime katılan cumhurbaşkanı adayları, ittifaklar ve siyaset partileri olarak attığımız her adımda bu hakikate bağlı kalmalıyız. 14 Mayıs süreci kısır siyaset çekişmelerin mecrası haline dönüştürülürse bunu başaramayız. Önce depremzede vatandaşlarımız sonra 85 milyonun vebaline gireriz. "Türkiye için hemen şimdi" diyerek 14 Mayıs'ı 6 Şubat izlerini silecek hayırlı bir yarışa davet ediyoruz. Tüm partilerden bu samimi çağrımıza yanıt bekliyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU