AFP, Millet İttifakı'ndaki yarılmayı yazdı: "Akşener'den Erdoğan'a altın tepside hediye"

"Muhalefetin seçimi kazanma ihtimaline büyük darbe vurdu"

Akşener, aday belirleme sürecinde partisinin "ölümle sıtma arasında bir tercihe zorlandığını" savundu (AA)

Fransız haber ajansı AFP, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in eleştirilerinin ardından Millet İttifakı'nda yaşanan gerginliği değerlendirdi.

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı ortak aday çıkarmakta anlaşamayan ittifakta, İYİ Parti'nin tutumu nedeniyle "çatlak oluştuğu" belirtildi.

"Altılı masa" olarak da bilinen ittifakta Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Gelecek Partisi (GP), Saadet Partisi (SP) ve Demokrat Parti (DP) de yer alıyor. 

AFP, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimler yaklaşırken ittifakın hâlâ adayını açıklamadığına dikkat çekerek, "Bölünmüş siyasi muhalefet bir yılı aşkın süredir aday üzerinde uzlaşma sağlayamadı" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti lideri Akşener, dün partisinin Genel İdari Kurulu üyeleriyle düzenlediği toplantının ardından yaptığı açıklamada, ittifaktaki 5 siyasi partinin ortak aday olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu gösterdiğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akşener, buna karşı çıkarak Kılıçdaroğlu yerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ya da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın aday gösterilmesini talep ettiklerini belirtti.

İttifaktaki diğer partiler tarafından aday seçiminde kendilerine baskı uygulandığını savunan Akşener, "Bu masa artık ortak akıl platformu olmaktan çıkmış, tüm alternatiflerin kara listeye alınarak tek bir adayın tasdiki için çalışan noter masasına dönüşmüştür" dedi. 

Akşener, İmamoğlu ve Yavaş'a "Millet sizi göreve çağırıyor" diye seslenirken, CHP'li iki belediye başkanıysa ittifakın dağılmadan ilerlemesi temennisinde bulunup, Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini söyledi. 

CHP lideriyse adaylıktan vazgeçmeyeceğinin sinyalini vererek, "Bu saatten sonra değişmem, ben birleştiririm, birleştirmeye de devam edeceğim" dedi.
 


"Akşener'in hamlesi ciddi bir gerileme gibi görünüyor" ifadelerine yer verilen haberde, Birleşik Krallık merkezli stratejik danışmanlık şirketi Maplecroft'un eski Orta Doğu ve Kuzey Afrika direktörü Anthony Skinner'ın da görüşleri paylaşıldı. 

Skinner'ın şu değerlendirmeleri öne çıkarıldı: 

Akşener'in Kılıçdaroğlu'nu reddetmesi, siyasi muhalefetin seçimi kazanma ihtimaline büyük darbe vurdu. Akşener, Erdoğan'a altın tepside hediye sunmuş oldu. Muhalefet zafer kazanma ihtimalini en üst düzeye çıkarmak istiyorsa, en azından geçici olarak farklılıklarını bir kenara bırakmalı ve iktidara meydan okumak için son derece yakın çalışmalı.

AFP, 2019'daki yerel seçimlerde CHP'nin İstanbul, Ankara ve İzmir'de zafer kazanarak "Erdoğan'ın siyasi yenilmezlik aurasını paramparça ettiğini" de savundu. 

Millet İttifakı'nın adayını 6 Mart'ta duyurması bekleniyor. Fakat Akşener'in açıklamalarının ardından sürecin nasıl işleyeceği henüz bilinmiyor.



Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU