Cambridge araştırması: Komplo teorileri iklim değişikliğiyle mücadeleyi zorlaştırıyor

Özellikle kimyasal püskürtme etrafında şekillenen popüler bir komplo teorisi var

19 Nisan 2018'de Almanya'nın Frankfurt kenti üzerindeki bir hava aracı, başka bir uçağın buhar izlerinin üzerinden geçiyor (AP)

Araştırmacılara göre komplo teorisyenleri, iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan jeomühendislik teknolojisinin gelişimini olumsuz etkiliyor.

Cambridge Üniversitesi'nden bir ekip, toplumun jeomühendisliğe (teknolojiyi kullanarak iklimi değiştirme yaklaşımı) yönelik tutumunu anlamak için 2009 ile 2021 arasında paylaşılan 800 binden fazla tweeti analiz etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İklim acil durumunun önlenmesine katkı sağlamak adına Güneş'in radyasyonunu Dünya'dan uzağa yansıtan uzay aynaları gibi fikirler önerilirken, Birleşmiş Milletler'in yakın zamanlı bir raporunda bunun, "artan sera gazlarının küresel ve bölgesel iklime bazı etkilerini" nasıl dengeleyebileceği üzerine daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulunuldu.

Araştırmacılar bu tür konuların sosyal medyada olumsuz ve komplocu tartışmalara yol açmasının, bunlar üzerine yapılan araştırmaların miktarını etkilemiş olabileceği sonucuna vardı.

Cambridge Üniversitesi'ndeki Cambridge Zero girişiminde araştırmacı olan Dr. Ramit Debnath, "Jeomühendislik araştırmaları ve özellikle de açık hava deneylerine sağlanan fon miktarı çok az" dedi.

Fon sağlayıcılara bunun nedenini sorduğumuzda, genellikle araştırmanın çok tartışmalı olduğu cevabını alıyoruz.

Özellikle 1990'lara kadar uzanan ve kimyasal püskürtme etrafında şekillenen popüler bir komplo teorisi var. Bu yanlışlığı kanıtlanmış teoriye inananlar uçaklardan bırakılan yoğunlaşma izlerinin, iklimi değiştirmekten nüfus kontrolüne kadar her şey için kullanılabilecek kimyasallarla gizlice tohumlandığını iddia ediyor.

Son araştırmada, kimyasal püskürtmeyle ilgili tweetlerin jeomühendislik ve komplolar arasında ortak bir bağlantı kurduğu ortaya kondu.

Cambridge Üniversitesi Mühendislik Bölümü İklim Onarım Merkezi Direktörü ve araştırmanın kıdemli yazarı Dr. Shaun Fitzgerald, "Jeomühendislikle ilgili önemli ve haklı endişeler olsa da temelde bu alandaki bilgileri artırmak istiyoruz" dedi.

Bunu yapabilmek için daha bilinçli tartışmalar yapmamız gerekiyor. Sosyal medyada dile getirilen endişeleri göz ardı etmek istemiyoruz fakat bunları bir bağlama oturtmak istiyoruz.

"Conspiracy spillovers and geoengineering" (Komplonun yayılması ve jeomühendislik) başlıklı çalışmanın sonuçları iScience adlı bilimsel dergide yayımlandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU