Birleşik Krallık Savunma Bakanı Wallace, Prens Harry'i öldürdüğü Taliban sayısıyla "övünmekle" suçladı

Ben Wallace, "Kimin ne yaptığı hakkında konuşmaya başlarsak diğer herkesi hayal kırıklığına uğratırız" diyor

Prens Harry (AFP)

Birleşik Krallık Savunma Bakanı, Prens Harry'i Afganistan'da öldürdüğü savaşçıların sayısıyla "övünmekle" suçladı.

Ben Wallace, Prens'in orduda görev yaptığı dönemde 25 Taliban askerini öldürdüğünü anı kitabında iddia etmesini eleştiren bir dizi eski ordu mensubuna katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sussex Dükü kitabında "tam olarak kaç düşman savaşçısını" vurduğunu yazdıktan sonra dünya çapında öfkeye yol açmıştı.

Prens Harry, "Yani benim sayım 25. Bu beni tatmin eden bir sayı değil ama utandırmıyor da" diye yazmıştı.

Harry, bunu yaparken övündüğü iddialarını "tehlikeli bir yalan" diye nitelendirmişti. Ancak Wallace düşman öldürmenin "bizi daha iyi biri yapmadığını" söyledi.

Savunma Bakanı, LBC'ye yaptığı açıklamada bir askerin kuvvetlerde geçirdiği zamanın başarısının "en çok kimin ateş edebildiği ya da en çok kimin ateş etmediğiyle" ölçülmediğini ifade etti.

Bunun kendi kişisel görüşü olduğunu açıklayan Bakan şöyle ekledi: 

Silahlı kuvvetlerde mesele rakam değildir. Açıkçası rakamlarla övünmenin ya da rakamlar hakkında konuşmanın ... ordunun bir takım oyunu, bir takım kuruluşu olduğu gerçeğini çarpıttığını düşünüyorum.

Bence mesele en çok kimin ateş ettiği ya da en çok kimin ateş etmediği değil; bence (bu benim kişisel görüşüm) kimin ne yaptığı hakkında konuşmaya başlarsak diğer herkesi hayal kırıklığına uğratırız.

Wallace, konuşmak istedikleri konuları seçmenin bireysel olarak eski personel üyelerine kaldığını fakat kendisinin İskoç Muhafızları'nda yüzbaşı olduğu dönemdeki rakamları açıklamayacağını söyledi.

Savunma Bakanı hücum eden herkesin "arkasında yüzlerce kişi" tarafından desteklendiğini ve ister Britanya'daki karargahta ister Kraliyet Lojistik Birliği'ndekiler olsun oraya ulaşmalarını sağladıklarını belirtti.

Harry'nin Spare (Yedek) adlı anı kitabında Prens, Taliban savaşçılarını insan olarak değil, tahtadan indirilmiş "satranç taşları" olarak gördüğünü söylüyor. Kitaba gelen sert tepkilerin ardından Harry, övündüğünün iddia edilmesinin "incitici ve zorlu" olduğunu ifade etmişti.

Kraliyet Donanması'nın eski başkanı Amiral Lord West, Taliban'da öldürdüklerinin ayrıntılarını verdiği için Dük'ün "çok aptal" olduğunu söylemişti.

Emekli komutan Tim Collins ise Harry'i "öz ailesini çöpe attıktan" sonra askeri ailesine "sırt çevirmekle" suçlamıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU