Nepal'de 71 kişinin öldüğü uçak kazasının ön raporu açıklandı

Ön raporda, uçağın uçuşa elverişlilik sertifikasının bu yıl 24 Nisan'a kadar geçerli olduğu belirtildi

(AP)

Geçen ay Nepal'de meydana gelen ve uçaktaki 71 kişinin hayatını kaybettiği Yeti Havayolları kazasına dair ön rapor, bu felaketin insan hatasından kaynaklanmış olabileceğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, Yeti Havayolları'nın 691 sefer sayılı uçuşunun, 15 Ocak'ta Katmandu'daki Tribhuvan Uluslararası Havalimanı'ndan kalktıktan sonra, insan hatası nedeniyle Pokhara'daki eski havalimanıyla yeni havalimanı arasındaki Seti Nehri vadisinde düştüğünü tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Düşen ATR-72 uçağında 4'ü mürettebat 72 kişi vardı. Ancak kurtarma yetkilileri şu ana yalnızca 71 cansız bedene ulaşabildi. Diğer kayıp yolcunun da öldüğü varsayılıyor.

Uçak, turistik Pokhara şehrine inmeden hemen önce düştü ve bu olay şimdi Nepal'in neredeyse son 30 yıldaki en kötü uçak kazalarından biri olarak kabul ediliyor.

Ön raporda, Yeti Havayolları uçağının motor gücünü kaybettiği ve her iki motorun pervanelerinin kılıçlama konumuna geçmesinden sonra düştüğü belirtildi. Bu, araştırmacıların trajedinin insan hatasından kaynaklandığını düşünmesine yol açtı.

Rapor Nepal Turizm, Kültür ve Sivil Havacılık Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlandı. Raporda "Her iki pervane de kılıçlandığında, soruşturma ekibi 9N-ANC'nin her iki motorunun da aşırı torku önlemek için ilgili uçuş sırasında rölantide çalıştığını gözlemledi" deniyor.

Uçuş kayıt cihazına göre, motorlarla ilgili kaydedilen hiçbir parametre herhangi bir anormallik göstermedi. Hava Trafik Kontrolörü 10:57:07'de iniş izni verdiğinde, Uçan Pilot iki kez motorlardan güç gelmediğini söyledi.

Rapor şöyle devam ediyor:

Çarpışma sırasında, hakim görüş 6 km'ydi ve sadece birkaç bulutun bulunduğu gökyüzü neredeyse açıktı.

The Kathmandu Post'un aktardığına göre soruşturma komitesinin bir üyesi "Ayrıntılı bir rapor bekliyoruz. Rapor gelmeden ne olduğunu tespit edemeyiz" diyor.

Turizm Bakanlığı'nda müsteşar yardımcısı olan Buddhi Sagar Lamiçhane "Evet, flap sorunu da var. Pilotların flapları açmayı neden geciktirdiğine dair sorular var. Rutin kontrol listeleri takip edilmemiş. Bakılması gereken birçok faktör var" diyor.
 

Nepal'in Yeti Havayolları'nın kaza raporunda çok şaşırtıcı detaylar var: Pilotlardan biri motor pervanelerini "kılıçlamış" - hemen yandaki flap kolunu kullanmak yerine motor gücünü bilfiil sıfıra indirmiş. Bir dakika sonra uçak irtifa kaybedip çakılmış. Uçaktaki 72 kişi de öldü.

Raporda, uçağın uçuşa elverişlilik sertifikasının bu yıl 24 Nisan'a kadar geçerli olduğu belirtiliyor.

Nepal'deki araştırmacıların Singapur'un Ulaşım Güvenliği Soruşturma Ofisi'nden analitik destek aldığı bildirildi. 

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'ne göre bir kazayı ya da vakayı soruşturan devletler kazanın ardından 30 gün içinde ön rapor hazırlamak zorunda. Nihai raporunsa kazanın ardından 12 ay içinde hazırlanması gerekiyor.

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU