NATO'ya saldıran Rus hackerların deprem yardımında aksamaya yol açtığı öne sürüldü

Killnet grubunun sorumluluğu üstlendiği bildirildi

13 Şubat 2023'te Gaziantep'in Islahiye ilçesinde bir adam, yıkılmış binanın önünde (AFP)

Rus hackerların NATO'ya siber saldırı düzenlediği, bu eylemin Türkiye ve Suriye'ye deprem sonrasında yardım sağlayan bir uçağın iletişimini kesintiye uğrattığı bildirildi.

The Telegraph'a göre, Rusya bağlantılı hacker grubu Killnet, NATO'nun internet sitesini etkileyen dağıtık hizmet reddi saldırılarının (DDos) sorumluluğunu üstlendiğini Telegram'dan duyurdu.

Askeri ve insani hava taşımacılığı sağlamak için NATO desteğine bel bağlayan çok uluslu bir kuruluş olan Stratejik Hava Taşıma Kabiliyeti (SAC) de saldırıdan etkilendi. SAC, arama kurtarma ekipmanlarının yıkıcı depremden etkilenen bölgelere taşınmasına yardımcı oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuruluşun, havadaki C-17 uçağıyla ağ kesintisi nedeniyle iletişim kuramadığı fakat uçakla temasını hiçbir zaman tamamen kaybetmediği bildirildi.

Ukrayna'ya destek veren ülkelerin askeri ve devlete ait internet sitelerini bozmayı amaçlayan hacker grubu, bildirilenlere göre Telegram kanallarından birinde, "NATO'ya saldırılar düzenliyoruz. Ayrıntılar kapalı bir kanalda" yazdı.

DDos, bir ağa bağlı ana bilgisayarın hizmetlerini geçici veya süresiz olarak kesintiye uğratarak, bir makineyi ya da ağ kaynağını kullanıcılar için erişilemez hale getirmeyi amaçlar.

Bir NATO yetkilisi, NATO Özel Operasyonlar Merkezi internet sitesinin ve diğer ilgili internet sitelerinin birkaç saatliğine çökmesine yol açan bir siber saldırının mağduru olduklarını doğruladı.

Hackerların saldırısını doğrulayan NATO yetkilisi gazeteye şöyle konuştu:

NATO'nun siber uzmanları, NATO'nun bazı internet sitelerini etkileyen bir olayı bilfiil ele alıyor. NATO, siber olaylarla düzenli olarak ilgileniyor ve siber güvenliği çok ciddiye alıyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, savunma bakanları toplantısı öncesinde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, ittifakın pazar gününden bu yana ek koruyucu önlemler aldığını da sözlerine ekledi:

NATO internet sitelerinin çoğu normal şekilde çalışıyor. Bazı NATO internet siteleri hâlâ kullanılabilirlik sorunları yaşıyor fakat teknik ekiplerimiz tam erişimi yeniden sağlamak için çalışıyor.

Geçen pazartesi Türkiye ve Suriye'nin bazı bölgelerini vuran 7,8 büyüklüğündeki depremde, 35 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Kurtarma ekiplerinin gelecek günlerde daha fazla sağ kalan bulamamaya başlamasıyla kayıpların artması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler'in insani yardım sorumlusu Martin Griffiths, depremi "bu bölgede 100 yılın en kötü olayı" diye nitelerken, ölü sayısının en az ikiye katlanacağını tahmin etti.

The Independent, daha fazla yorum için NATO'yla irtibata geçti fakat henüz yanıt alamadı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU