Dünyanın ilk "süper" mıknatısı nükleer füzyonda çığır açacak

Tokamak Enerji, mıknatısın Dünya'nın manyetik alanından neredeyse bir milyon kat daha güçlü olduğunu belirtiyor

(Tokamak Enerji)

Birleşik Krallık'ta bir firma, nükleer füzyonla çalışan enerji santrallerini test etmede kullanılabilecek, dünyada bir ilk olan "süper" mıknatıs setini duyurdu.

Tokamak Enerji, Demo4 mıknatısının Dünya'nın manyetik alanından neredeyse bir milyon kat daha güçlü bir manyetik alan gücüne sahip olduğu için füzyon sürecinde ortaya çıkan aşırı sıcak plazmayı muhafaza ve kontrol edebildiğini belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1950'lerden bu yana bu teknoloji üzerinde çalışan bilim insanları, nükleer füzyonu temiz enerjinin "kutsal kasesi" diye nitelendiriyor.

Süreçte, Güneş'te meydana gelen doğal reaksiyonlar taklit edilerek fosil yakıtlara ihtiyaç duymadan ve tehlikeli atık üretmeden neredeyse sınırsız enerji sağlanıyor.

2030'ların başında şebekede kullanmaya hazır füzyonu tanıtmayı amaçlayan Tokamak Enerji, ticari olarak kullanılan füzyon enerjisi üreten ilk özel şirket olmayı hedefliyor.

Tokamak Enerji'den Dr. Rod Bateman, "Bu gerçekten heyecan duyduğumuz muazzam, kayda değer bir an" dedi.

Mıknatıslarımız küresel tokamakların yapımını ve işletilmesini mümkün kıldığı için temiz, sınırsız füzyon enerjisini şebekeye daha hızlı ulaştırmada bir dönüm noktası niteliğinde.

Güç kaynağının ticarileştirilmesi için hâlâ uzun bir yol olsa da son yıllardaki birkaç büyük atılım, bu teknolojinin gelecek 10 yıl içinde erişilebilir olacağına dair umut veriyor.

Geçen yıl ilk defa, Kaliforniya'daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'ndan (LLNL) bilim insanları nükleer füzyon gücünü kullanarak net enerji kazancı elde etti.

LLNL bu başarıyı, füzyon enerjisini gerçeğe dönüştürme çabalarını güçlendirecek, "insanlığın şimdiye kadar aşmayı amaçladığı en önemli bilimsel zorluklardan biri" diye tanımlıyor.

Tokamak Enerji'nin CEO'su Chris Kelsall, şirketin yeni mıknatıs teknolojisinin füzyon sürecinin kilit bir bileşenini sunarak ilerlemelere katkı sağlayacağını söylüyor.

Kelsall, "Demo4'ten edinilen bilgiler, kompakt ve düşük maliyetli küresel tokamak enerji santrallerinin dünya çapında yaygınlaştırılmasında kilit önemde bir katalizör olacak" diyor.

Dünyada bir ilk olan ve artık test edilmek üzere tam bir tokamak yapısına monte edilecek bu eksiksiz HTS (yüksek sıcaklık süperiletkeni) manyetik bobin sistemini sunmaktan gurur duyuyoruz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU