Dünyadan Türkiye'ye destek devam ediyor: "Pakistan'da Bakanlar Kurulu üyelerinin bir aylık maaşları, depremzedelere bağışlanacak"

Depremin ikinci gününde de yabancı ülkelerin yardımları sürüyor

Kahramanmaraş'taki depremler Suriye'nin yanı sıra Mısır, Lübnan, Ürdün, İsrail ve Irak'ta da etkili oldu (Reuters)

23.44:

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukraynalı arama kurtarma ekibinin, çalışmalara katılmak üzere Türkiye'ye doğru yola çıktığını bildirdi. Bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini ilettiğini hatırlatan Zelenskiy şu ifadeleri kullandı:

Ukraynalı kurtarıcılar, depremlerin ardından kurtarma operasyonunu desteklemek için Türkiye'ye gitti. Umarım mümkün olduğu kadar çok insanın hayatını kurtarmak mümkün olur.

23.24:

Batı Balkan ülkeleri Türkiye'deki depremzedeler için yardım kampanyaları başlattı. 

Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinde çok sayıda yardım kampanyası düzenlenirken, Novi Pazar'da faaliyet gösteren Orta Yol Derneği tarafından depremzedeler için giyecek, battaniye ve hijyen malzemeleri toplanmaya başlandı.
 

9fae3dd9-ccb9-43a9-aa5c-6e1762f9e469.jpg
Sırbistan'da yardımların toplandığı konteyner böyle görüntülendi (AA)


Karadağ'ın başkenti Podgorica'da yaşayan Türk vatandaşlarıyla Karadağlılar, depremzedelere yardım için stant kurdu. Gönüllü vatandaşların çalıştığı stantta giyecek, ayakkabı ve battaniye gibi yardımlar toplandı.

Bosna Hersek Federasyonu'ndan 25 kişilik özel arama kurtarma birliği bu akşam Saraybosna'dan kara yoluyla deprem bölgesi için yola çıktı.

23.19:

İran, depremlerden etkilenen bölgelere destek için Türkiye'ye yardım uçağı gönderdi. Ülkenin resmi ajansı IRNA’ya göre, kargo uçağında çadır ve gıda paketi gibi malzemeler var. Uçağın Gaziantep Havalimanı’na inmesi planlanıyor.

23.00:

Fransa'nın hava yoluyla gönderdiği arama ve kurtarma ekibi Türkiye'ye ulaştı. Avrupa Birliği (AB), Türkiye'ye arama kurtarma ve sağlık ekipleri gönderen toplam üye ülke sayısını 19 olarak duyurdu.

22.55:

Avrupa ülkelerinde Türkler, depremzedeler için seferber oldu. 

Birleşik Krallık'takiler ülkenin çeşitli noktalarında topladıkları yardım malzemelerini Türkiye’ye gönderiyor.

Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşayan Türkler de yardım kampanyalarını artırarak devam ettiriyor. Yardımseverlerin getirdiği battaniye, mont ve ayakkabı gibi eşya buralarda gönüllülerce kontrol edilerek sınıflandırılıyor. Sınıflandırmanın ardından acil yardım malzemesi Türkiye’ye ulaştırılmak üzere paketleniyor.

İspanya'da ise Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği ve Barselona Başkonsolosluğu Türkiye'deki depremzedeler için yardım kampanyaları başlattı.

Hollanda'da başlatılan kampanyalarda şimdiye kadar 4 milyon avrodan fazla yardım toplandığı öğrenildi. Hollanda Diyanet Vakfının (HDV) başlattığı yardım kampanyasında 1,5 milyon avro toplanırken, HDV’ye bağlı bazı camilerde acil ihtiyaç malzeme yardımı da kabul edileceği açıklandı.

İtalya ve Yunanistan'da da benzer yardım faaliyetlerinin yürütüldüğü bildirildi.

22.45:

Kanada genelinde hizmet veren Rogers ve Telus isimli cep telefonu hizmet sağlayıcısı firmalar, Türkiye'de yaşanan depremde yakınlarına ulaşmaya çalışan aboneleri için ücretsiz hizmet başlattı. Her iki firmanın sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, Türkiye'yi aramak isteyen abonelerden 28 Şubat'a kadar ücret alınmayacağı duyuruldu.

22.15:

İsrail'den Türkiye'ye gelen arama kurtarma ekipleri deprem bölgesindeki enkazlarda çalışmaya başladı. İsrail'in Ankara Büyükelçiliğinden yapılan basın açıklamasında İsrail Dışişleri Bakanlığı ve İsrail Savunma Bakanlığının müşterek girişimi olan "Zeytin Dalları" insani yardım ekibinin afetten etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmalarına katılmak ve depremden etkilenen vatandaşlara insani yardım ulaştırmak üzere dün Adana'ya intikal ettiği anımsatıldı:

Öncü ekibin intikalinin ardından, 7 Şubat sabahı arama kurtarma uzmanları ve sağlık görevlilerinin de aralarında bulunduğu, afet sonrası müdahale konusunda deneyimli 167 kişilik asli ekip, arama kurtarma köpekleri ve ilk etapta gerekli olan 16 ton acil yardım malzemesi ve teknik ekipmanla bölgeye ulaşmıştır.

22.00:

Kanada; Türkiye ve Suriye'deki depremzedelerin ihtiyaçlarında kullanılmak üzere 10 milyon dolarlık yardım kararı aldı. Federal hükümetin daha fazla yardım için ihtiyaç değerlendirmesi yaptığı ve ayrıca kurtarma operasyonlarına yardımcı olması için ülkenin afet yardımı müdahale ekibini görevlendirmeyi düşündüğünü ifade edildi.

21.36:

Alman telekomünikasyon şirketi Deutsche Telekom, kendi şebekesinden Almanya, Türkiye ve Suriye arasındaki tüm görüşmeleri bir hafta boyunca ücretsiz yapacağını açıkladı. Ücretsiz görüşme imkanı Almanya saatiyle 6 Şubat gece yarısından 15 Şubat'a kadar geçerli olacak. Şirket ayrıca iki ülkedeki depremzedelere yardım için bir milyon euro bağışlayacaklarını bildirdi.

21.21:

Suudi Arabistan; Türkiye ve Suriye'ye hava yardım koridoru oluşturacak. Ülkenin resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre, Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Türkiye ve Suriye'de depremzedelere destek için hava yardım koridoru oluşturulması talimatı verdi. Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi tarafından oluşturulacak hava yardım koridoruyla deprem bölgelerine tıbbi malzemelerin yanı sıra barınma, gıda ve lojistik destekler ulaştırılacak.

21.11:

Mısır'dan gönderilen yardım malzemelerini taşıyan 2 askeri uçak, Adana Havalimanı'na geldi. Depremzedelere ulaştırılmak üzere 26 ton ilaç ve tıbbi malzemenin bulunduğu uçaklar, Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği Misyon Şefi Amr Elhamamy ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.
 

bb17e11d-9fe1-4553-add7-97cdc16fe030.jpg
Uçaklardan biri havalimanına indiği sırada görüntülendi (AA)


21.03:

NATO'dan yapılan yazılı açıklamada, İsveç ve Finlandiya da dahil olmak üzere 20'den fazla NATO müttefiki ve ortağından 1400'den fazla acil durum müdahale personelinin Türkiye'ye konuşlandığı belirtildi. "53 binden fazla Türk ilk müdahale ekibi şu anda sahada." bilgisi paylaşılan açıklamada, köpekli arama ve kurtarma ekipleri, itfaiyeciler ve yapı mühendisliği ekipleri, tıbbi personel ile malzemeler ve sismik uzmanlar dahil olmak üzere farklı şekillerde yardım sağlandığı kaydedildi. Söz konusu desteğin NATO'nun 24 saat kesintisiz çalışan başlıca sivil acil müdahale mekanizması olan NATO-Avrupa-Atlantik Afet Müdahale Koordinasyon Merkezi (EADRCC) aracılığıyla sağlandığı ifade edildi.

20.56:

Cezayirli 86 kişilik kurtarma ekibi, arama kurtarma çalışlarına katılmak üzere Adıyaman'a geldi. Ekip, arama köpeklerinin de katkısıyla farklı noktalarda enkaz altındaki insanlara ulaşmaya çalışıyor. Kurtarma ekibinden Akit Faruk Aşır, AA muhabirine, enkaz altında kalan insanlar bitene kadar Türkiye'de kalacaklarını ifade etti.

20.02: 

Tacikistan Dışişleri Bakanı Siraceddin Muhriddin, Türkiye'nin Duşanbe Büyükelçisi Umut Acar'ı kabul ederek desteğe hazır olduklarını belirtti. Muhriddin, depremin sonuçlarını ortadan kaldırmak ve gerekli temel malzemelerden oluşan insani yardım sağlamak için Tacik Ulusal Afet Müdahale Gücü'ne bağlı profesyonel bir arama kurtarma ekibini seferber etmeye hazır olduklarını ifade etti. Türkiye'nin yardımı kabul edip etmediği açıklanmadı.

17.53:

ABD, Türkiye'ye göndereceği acil yardımların koordinasyonunu yapıyor. Kaliforniya eyaletinde yaklaşık 100 itfaiyeci, mühendis ve 6 özel eğitimli köpek Türkiye'ye gönderiliyor.

17.28:

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, arama kurtarma çalışmalarına destek için Polonyalı madencilerin Türkiye'ye gideceğini açıkladı. Polonya, dün 76 uzman itfaiyeci ve 8 arama kurtarma köpeği gönderme kararı da almıştı. Ekip, 20 ton ekipmanla bugün Türkiye'ye ulaştı ve Adıyaman'daki kurtarma çalışmalarında yer aldı.

17.12:

Birleşik Arap Emirlikleri, depremden etkilenen Türkiye ve Suriye'ye yardım için 100 milyon dolar ayırdığını açıkladı. Devlet haber ajansı WAM'da yayımlanan haberde Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın iki ülkeye 50'şer milyon dolarlık yardım yapacağı bildirildi. 
 

kahramanmaraş arama.jpg
Kahramanmaraş'taki enkazlarda arama kurtarma çalışmaları sürüyor (AA)


16.50:

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, depremler nedeniyle Türkiye'ye insani yardım sağlama kararını imzaladı. 

16.41:

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in talimatıyla yardım fonu oluşturuldu.

Pakistan Bilgi ve Yayıncılık Bakanı Meryem Aurangzeb, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bu zor zamanda Türkiye'deki deprem mağdurlarına yardım etmek için Başbakan Şerif, 'Başbakanlık Yardım Fonu' kurulmasına karar verdi" ifadesini kullandı.
 

abd yardım.jpg

ABD'den Türkiye'ye gönderilecek yardımlar, Delaware eyaletindeki Dover Hava Kuvvetleri Üssü'nde yer alan nakliye uçağına yüklendi (Reuters)


Buna göre Bakanlar Kurulu'nun tüm üyelerinin bir aylık maaşları ve tüm devlet çalışanlarının maaşlarının bir günlük kısmı yardım fonuna bağışlanacak.

Başbakan Şerif, 2022'deki sel felaketinde Türkiye'nin ülkesine yardım konusunda başı çektiğini anımsatarak, "Pakistan milleti bu zor zamanda Türk kardeşlerini yalnız bırakmayacak" açıklamasını yaptı.

16.06:

Kuveyt'ten arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere bir ekip yola çıktı.
 

kuveyt yardım.jpg
Ekipte ilkyardım çalışanları da yer alıyor (AA)


15.58:

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Berlin'deki açıklamasında Türkiye ve Suriye'ye yardım etme teklifi sunduklarını söyledi. Yetkililerin yardımı kabul edip etmediği henüz bilinmiyor.

15.30:

AB Komisyonu'nun kriz yönetimi, sivil koruma ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, sosyal medyadaki açıklamasında "Şimdiye kadar AB Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla 19 Avrupa ülkesinden 1150'den fazla personel ve 70 arama kurtarma köpeğiyle 27 arama kurtarma ve sağlık ekibini depremden sonra Türkiye'ye göndermek için seferber ettik" dedi.
 


15.20:

Azerbaycanlı arama kurtarma ekipleri, Kahramanmaraş'ta enkaz altında kalan üç kişiyi kurtardı. Ekiplerin, 10 kişinin de cansız bedenine ulaştığı bildirildi.
 

azerbaycan stk.jpg
Azerbaycan'daki sivil toplum kuruluşları, depremzedelere destek için yardım topladı (AA)


14.50:

Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Türkiye ve Suriye'de deprem yüzünden yıkılan ya da zarar gören tarihi ve kültürel yerlerin envanterinin çıkarılıp, kısa zamanda onarımı için çalışma başlatılacağını açıkladı.

12.03:

BK merkezli Oxfam ve Britanya Kızılhaç Derneği, bağış kampanyası başlattı.

Uluslararası bağış kampanyasının açıklamasında, bugün bir Oxfam ekibinin değerlendirme yapmak üzere Türkiye'ye gideceği de belirtildi.

11.50:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Diğer ülkelerden 3 bin 294 arama kurtarma personeli geldi. 70'in üzerinde ülke talepte bulundu, 14'ü fiilen sahada" dedi.
 

almanya deprem yardımı.jpg
Almanya'nın başkenti Berlin'deki Türk topluluğu, depremzedelere yardım için seferber oldu (AP) 


11.38:

Birleşik Krallık'tan (BK) gelecek yardım ekibinin yola çıkmaya hazır olduğu bildirildi. Tıbbi destek ekibinde cerrahlar, paramedik personeli ve ilkyardım görevlilerinin yer aldığı ifade edildi.

11.23:

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, depremden etkilenenlere Avustralya Kızılhaçı aracılığıyla ilk aşamada 10 milyon Avustralya doları (yaklaşık 130 milyon TL) değerinde insani yardım gönderileceğini bildirdi.

10.56:

Çin, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından afet kurtarma çalışmalarına destek için sivil yardım ekibini Türkiye'ye gönderdi.

Global Times'ın haberinde, arama kurtarma teşkilatı Ramunion'a bağlı 8 kişilik ekibin, kurtarma radarı, enkaz keski araçları ve özel eğitimli bir köpekle yola çıktığı bildirildi. Haberde, yarın öğle saatlerinde afet bölgesine ulaşması beklenen ekibin, ulusal ve uluslararası arama ve kurtarma görevlerinde geniş tecrübeye sahip olduğu ifade edildi.
 

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde dün (6 Şubat Pazartesi) meydana gelen iki şiddetli deprem, Türkiye ve Suriye'de en az 5 bin kişinin ölümüne neden olurken, 15 binden fazla kişi de yaralandı.  Sarsıntılar Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Adana, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman'ı da etkiledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü açıklamasında 7 günlük milli yas ilan edildiğini duyururken, dördüncü seviye afet alarmı da verildi.

Dünya basınının da gündemine oturan büyük depremde birçok yabancı ülke yardım göndermek için harekete geçti.

Erdoğan, dünkü açıklamasında Avrupa Birliği, NATO ve 45 ülkenin yardım etme talebinde bulunduğunu belirtti. Bunların arasında ABD, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hollanda, İspanya ve İtalya'nın yanı sıra Azerbaycan, İsrail ve Rusya gibi ülkeler de yer alıyor.

Yardımlar, depremin ikinci gününde de devam ediyor.

Çin'in devlet televizyonu CCTV, büyük depremin ardından Pekin yönetiminin, Türkiye'nin yardım çabalarına destek olmak için ilk etapta 40 milyon yuan (yaklaşık 111 milyon TL) acil yardımda bulunacağını açıkladı.

Yeni Zelanda'da da Türkiye ve Suriye'ye yardım yapılacağın duyurdu. Gıda, çadır ve battaniye gibi malzemelerin yanı sıra tıbbi yardım ve psikolojik destek sağlamak üzere Türk Kızılayı'na 632 bin dolar, Suriye Arap Kızılayı'na da 316 bin dolar yardım gönderileceği bildirildi.



Independent Türkçe, BBC, AA, Guardian, WAM, AP

DAHA FAZLA HABER OKU