ABD'de yaşayan Sırp sosis üreticisi, 1991'de savaş suçu işlemekle suçlanıyor

Etnik kökeni Sırp olan Jugoslav Vidic'in 1991'de eski bir iş arkadaşını Hırvatistan Cumhurbaşkanı'nın elini sıktığı için öldürdüğü iddia ediliyor

(Dimitar Dilkoff/AFP)

ABD federal makamları Ohio eyaletinden bir sosis üreticisini, savaş suçu işlediği eski Yugoslavya'daki geçmişini örtbas etmekle suçluyor.

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre perşembe günü tutuklanan, Parma Heights şehrinden 54 yaşındaki Jugoslav Vidic'e, 1999'da ABD'ye girdiğinde göçmenlik memurlarına yalan söylemekten suç isnat ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savcılar, Yugoslav ordusunun Kızıl Bereliler diye bilinen özel kuvvetler biriminin 1991'de düzenlediği saldırı sırasında Vidic'in, eski bir iş arkadaşını bir et işleme tesisinde öldürmekten 1998'de gıyabında suçlu bulunduğunu belirtiyor.

Etnik kökeni Sırp olan Vidic'in baskın sırasında Hırvat Stjepan Komes'i "gözüne kestirip silah zoruyla kaçırdığı" iddia ediliyor. Bir daha asla canlı görülmeyen Komes'in cesedi toplu mezarda bulunuyor.

Adalet Bakanlığı, Komes'in bir yıl önceki bir basın toplantısında eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tudjman'la tokalaştığı için hedef alındığını belirtiyor.

1999'da mülteci statüsüyle ABD'ye kaçan Vidic'in askeri geçmişi ve yargısız infazlara karışmasıyla ilgili yalan söylediği iddia ediliyor. Vidic 2005'te ABD'de süresiz oturum izni almıştı.

Perşembe günü Cleveland'daki ABD Bölge Mahkemesinde görülen bir duruşmada Vidic, yanlış beyanlar yoluyla yeşil kart alma ve federal ajana yalan söyleme suçlamalarını reddetti.

Hüküm giymesi halinde Vidic en fazla 15 yıl hapis cezasına çarptırılacak.

Vidic'in avukatı Daniel Misiewicz, The Independent'ın yorum talebine henüz yanıt vermedi.

1991'de eski Yugoslavya'nın dağılmasından sonra yaşanan mezhep cinayetleri ve savaşlarında yaklaşık 140 bin kişi öldü ve iki milyon kişi yerinden edildi.

Cleveland.com'a göre ABD'ye geldikten sonra Vidic, 2009'da et departmanı müdürü olarak çalıştığı Dave's Supermarket'te 4 kadın çalışana cinsel tacizde bulunmakla suçlanmış.

ABD Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu market zincirini dava etmiş ve nihayetinde mahkeme dışında anlaşmaya varılmasıyla zincir 300 bin dolar para cezası ödemiş.

Ardından Vidic, Jugo's adlı kendi işletmesini açarak Balkan usulü sosis yapıp satmış. Denetlenmemiş et sattığı için 2019'da Ohio Tarım Departmanı'ndan ceza alan işletmenin ürünleri geri çağrılmış.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU