Müsabakaya başörtüsüz çıkan İranlı satranççı Hadım: "Halka sadakatsizlik etmiş olurdum"

Ülkesine dönmeyip ailesiyle İspanya'ya taşınan oyuncu, İran'ı uluslararası turnuvalarda yeniden temsil etmek istediğini söyledi

Hadım, Kadın Büyüküsta ve Uluslararası Usta unvanlarına sahip (Reuters)

Uluslararası yarışmaya başörtüsü takmadan katılarak gündem olan İranlı kadın satranç oyuncusu Sara Hadım, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuştu.

25 yaşındaki satranççı, aralıkta Kazakistan'ın Almatı kentinde Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından düzenlenen Dünya Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası'na başörtüsü takmadan katılmasına dair şunları söyledi:

Başörtüsü taksam, halka sadakatsizlik edermişim gibi düşündüm. Bana doğru gelmedi.

Satranç oyuncusunun yönetmen eşi Ardeşir Ahmedi, turnuvadan önce Hadım'la arasında geçen konuşmayı şöyle anlattı:

Bana, 'Turnuvaya katılmayı çok isterim ama başörtüsü takmayacağım' dedi. Ben de 'Kararın buysa tamam, seni destekliyorum' dedim.

Hadım, Ahmedi ve 11 aylık oğulları, Kazakistan'daki turnuvanın ardından İran'a dönmeyip İspanya'ya yerleşmişti.

Guardian, ailenin İspanya'da bir ev sahibi olduğunu ve bu sayede oturma izni aldığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hadım, İspanya'dan sığınma hakkı elde edebilmek için müsabakaya başörtüsü takmadan katıldığına dair iddiaları yalanlayarak, "Bunun için hiçbir siyasi araç kullanmadık, zaten ihtiyacımız da yoktu" dedi. Oyuncu güvenlik gerekçesiyle İspanya'da yaşadığı şehrin adını da paylaşmadı.

Satranç oyuncusu, başörtüsü takmama kararının tamamen kendisine ait olduğunu vurgulayarak, "Bununla ilgili biri sorumlu tutulacaksa o ben olmalıyım, ailem değil" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Ahmedi, eşinin yaptığı şeyin çoğu ülkede siyasi algılanmayacağını ama İran'da her şeyin siyasi açıdan değerlendirildiğini savundu.

Çift, uzun vadede yeniden ülkelerine dönmeyi planladıklarını belirtirken, Hadım da İran'ı uluslararası turnuvalarda temsil etmek istediğini söyledi.
 


Genç satranç oyuncusunun başörtüsüz müsabakaya çıkması, İran'ı ayağa kaldıran Mahsa Emini protestolarıyla ilişkilendirilmişti.

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülkede yönetime karşı büyük protestolara yol açmıştı.

Polis, Emini'nin sorgu sırasında sağlık sorunları nedeniyle fenalaştığını iddia etmiş, muhaliflerse genç kadının işkence görerek öldüğünü savunmuştu.

İran merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı'na göre protestolarda 4 kişi idam edilirken, 19 bin 500 kişi de gözaltına alındı. Ayrıca güvenlik güçleriyle çatışmalarda 527 eylemci hayatını kaybetti.



Independent Türkçe, Guardian, El Pais

DAHA FAZLA HABER OKU