Ukrayna ordusundan TikTok atağı

"Gerçeği daha çekici kılıyoruz"

Rusya - Ukrayna savaşının 12. ayına yaklaşılırken, çatışmalar Donetsk'teki Soledar ve Bahmut şehirlerinde yoğunlaşmış durumda (AP)

Ukraynalı askerlerin popüler sosyal medya platformu TikTok'u etkili kullanması gündem oldu.

Netflix'teki Wednesday'de yer alan Wednesday Addams'ın dansıyla TikTok'ta başlayan akıma ayak uyduran Ukraynalı askerler, cephede bu dansı yaptıkları birçok video paylaştı.

Yaklaşık 22 bin 500 takipçisi olan Slavko5904 adlı hesapsa, Ukraynalı askerlerin elektronik müzik eşliğinde füze saldırısı yaparken videolarını yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin eski basın sözcüsü Yuliya Mendel, İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e verdiği görüşte, "Sahte haberler çok daha hızlı yayılıyor ama TikTok'taki tanıklıklar gerçekten yaşananları daha etkileyici hale getiriyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan TikTok'taki sahte hesaplara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Mendel, Ukraynalı askerlerin videolarının savaşın eğlenceli bir şey olabileceğine dair yanıltıcı bir düşünce yaratabileceğine karşı da uyarıda bulundu.
 


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki askeri operasyon emriyle başlayan savaşta 1 Kasım'da kurulan 3. Saldırı Tugayı'ndan Yüzbaşı Mikola Timkov, askerlerin videolarının etkili olduğunu belirterek, "Bu mesajlar gençlerin yaşadığımız zorlukları fark etmesini sağlıyor" dedi.

Ancak Timkov, videolardaki detayların Rusların konumlarını öğrenebilme tehlikesi oluşturduğuna dikkat çekerek, askerlerinin genellikle Facebook'u tercih ettiğini söyledi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nden Yüzbaşı Viktor Tregubov da bu riski doğrulayarak, TikTok'un Çin merkezli ByteDance şirketine ait olmasının da kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

ABD ordusu tarafından yayımlanan Military Review dergisinin temmuz-ağustos sayısında yer ana bir yazıda da Ukraynalı askerlerin TikTok kullanımı incelenmişti.
 


Yazıda, bunun Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yürütülen koordineli bir taktiksel hareket olduğu savunulurken, Tregubov askerlerin tamamen spontane davrandığını öne sürdü.

Tregubov, savaşçılar için "Onlar genç, en son akımları takip ediyorlar, büyük bir stres altındalar ve bu da bir tür rahatlama yöntemi" dedi.



Independent Türkçe, El Pais, Military Review

DAHA FAZLA HABER OKU