Kadıköylülerden Söğütlüçeşme projesine tepki: Amaç AKP’li bürokratların cebini doldurmak

Kadıköy Kent İnisayitifi adına yapılan açıklamada "Bu nasıl bir kudrettir ki, halkın oylarıyla seçilmiş ve bunu gerektiğinde bir siyasi meydan okuma olarak öne süren İBB ve Kadıköy Belediye Başkanları bu proje karşısında çaresiz kalmaktadır?" denildi

Fotoğraf: ANKA

Kadıköy Söğütlüçeşme’de AKFEN Holding ile TCDD iş birliğiyle "viyadük inşaatı ve çevre düzenlemesi" adı altında 108 dükkânlık projeye karşı bölge halkının tepkisi sürüyor. Projenin "rant" amaçlı olduğunu belirten mahalleli, bölgedeki yeşil alanlardan birinin daha betonlaştırıldığına dikkat çekiyor. Kadıköylülerin kaldırımlarının da gasp edildiğini savunan Kadıköy Kent İnisayitifi üyeleri, bugün inşaatın şantiye girişi önünde bir araya geldi. "Bu kaldırımda rant var, can güvenliği yok" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "Söğütlüçeşme’de ağaç katliamı var" ve Söğütlüçeşme’de AVM’ye hayır. Yeşil alan istiyoruz" yazılı dövizler taşınarak "Söğütlüçeşme istasyon, Haydarpaşa gardır" ve "Sermaye defol, Kadıköy bizim" sloganları atıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis barikat kurdu

İnisiyatif adına konuşan Cihan Uyanık, inşaat önünden Söğütlüçeşme Marmaray durağına kadar yürüyeceklerini söyledi. Çevrede yoğun güvenlik önlemi alan polis ekipleri ise yürüyüşe, pankartın ve dövizlerin kapatılması şartıyla izin verdi. Kaldırımın inşaat çalışması sebebiyle kapatıldığı yerde ise yoldan yürümek durumunda kalan yurttaşların araç trafiğini zorlaştırdığı gerekçesiyle kısa süreli gerginlik yaşandı. HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da yurttaşların önünün kesilmesine tepki göstererek, yolun ortasında bekledi. Çevik kuvvetler de barikat kurarak yürüyüşü tamamen engelledi. Bunun üzerine yurttaşlar, kaldırımda beklemeye başladı. Açıklama da burada yapıldı.

"Proje can güvenliğine dönük tehdit"

Cihan Uyanık, projede kamu yararı olmadığını ve amacın, "AKP’li bürokratların cebini doldurmak" olduğunu dile getirdi. İnisiyatif adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Gülsün Gökalp de can güvenliğine dönük bir tehdit anlamına gelen "vahşi bir rant projesiyle" karşı karşıya olduklarını belirtti. 

Gökalp, şunları söyledi:

Aylardır bu inşaatın durdurulması için uyarılar yapıyoruz, mücadele ediyoruz, konuyu Kadıköy ve İstanbulluların gündemine sokmaya çalışıyoruz. Buna devam edeceğiz. Halkın talep ve çıkarlarına tamamen karşı olan bu projeyi buradan uzaklaştırana kadar her saldırganlığı karşımıza alacağız ve bunları da kayıt altına alacağız. Bu projenin sorumluları ve suç ortakları, doğrudan rantına göz dikmiş merkezi yönetimler ve bu saldırganlığa karşı halkın çıkarlarını savunma konusunda kayıtsız kalan yerel yönetimler er ya da geç hesap verecek. Söğütlüçeşme’de aylardır insan yaşamına tehdit olan ‘viyadük inşası ve çevre düzenlemesi’, proje alanındaki inşaatın hızlanmasıyla birlikte, 2022 Aralık ayının son haftasında kaldırım işgaliyle alanını genişletmesine tanık olduk. Daha sonra işgal edilen alan daha da genişledi, Bağdat Caddesi’nden Hasanpaşa tarafına dönüş yolunun bir şeridi daha hızlıca işgal edildi ve inşaat alanı yola doğru taştı. Bu tarafta da kaldırım kapatıldı ve bir aya yakın süre bu işgal devam etti. Geçen hafta itibarıyla belediye tarafındaki kaldırım kısmen açılmış olsa da işlek dönüşün olduğu yol işgali devam ediyor ve buraya gelirkenki kaldırım da hâlâ can güvenliğini tehdit edecek şekilde işgal altında. 

Söğütlüçeşme’de hukuki süreci devam eden ve daha önceki iptal kararı sonrasında ihtiyaç duyulan düzenlemeleri yapmadığı için yasa dışılığı süren, kamusal gerekliliği tartışmalı ve rant kaygılarının öncelikli olduğu aşikâr olan, bu hâliyle yangından mal kaçırırcasına bir an önce inşası bitirilmeye çalışılan ve bu nedenle de insan hayatını yok sayan bu projenin sahipleri arsızlıkta sınır tanımıyor. Projenin, daha inşaat izni çıkmamışken ağaçların kesildiği, ‘taşıma’ adı altında yok edilmeye başlandığı, hızlandığı aşamadaysa tüm alanda topyekûn bir ağaç katliamına sebep olduğunu biliyoruz. Kadıköy’ün hava kirliliğinde rekora koştuğu haberleri medyada yer tutarken az sayıda oksijen üretim merkezinden biri olan Söğütlüçeşme istasyonunda yüzlerce ağaç acımasızca yok edildi. 

"Mutlaka bir facianın yaşanması mı gerekiyor?"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin proje konusunda "Yetkisizim" dediğini kaydeden Gökalp "Kadıköy Belediyesi ‘Biz onlara bir şey yapamıyoruz’ diyor. Soruyoruz. Bu nasıl bir kudrettir ki, halkın oylarıyla seçilmiş ve bunu gerektiğinde bir siyasi meydan okuma olarak öne süren İBB ve Kadıköy Belediye Başkanları bu proje karşısında çaresiz kalmaktadır?" diye konuştu. 

Projenin, Marmaray ve Yüksek Hızlı Tren’in halihazırda kullandığı viyadük için büyük bir tehdit yarattığını ve bu ulaşım araçlarını kullananların "canına kastettiğini" ifade eden Gökalp Birilerinin bu projenin vahşetini ve insan hayatına kasteden bu durumunu fark etmesi için mutlaka bir facianın yaşanması mı gerekiyor?" diye sordu.

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU