Hindistan'ın tek komünist eyaleti öğrencilere regl izni veriyor

Eyalet Başkanı, "Kerala bir kez daha ulusa örnek oluyor" dedi

(Pexels)

Hindistan'ın güneyindeki Kerala, ülkede devlete bağlı tüm yükseköğretim kurumlarında öğrencilere regl izni veren ilk eyalet oluyor.

Kerala Yükseköğretim Departmanı perşembe günü yayımladığı bir kararla, üniversite kurallarında dönem sınavlarına girmek için zorunlu tutulan devamlılık oranını regl olan öğrenciler için yüzde 75'ten yüzde 73'e düşürdü.

Kerala Eyalet Başkanı Pınarayi Vijayan perşembe günü attığı tweette, "Kerala bir kez daha ulusa örnek oluyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan'daki eyalet hükümetlerinin komünist olan tek lideri, "Yükseköğretim Departmanımızın yönetimindeki tüm kurumların kadın öğrencilerine regl ve doğum izni verilecek. Bu, LDF (Sol Demokratik Cephe) Hükümetinin toplumsal cinsiyet adaletine dayalı bir toplum yaratma taahhüdünü yeniden teyit ediyor" diye ekledi.

Vijayan, devam zorunluluğunda yüzde ikilik bir imtiyaz verme kararının, "regl günlerinde yaşadıkları çeşitli sağlık sorunları nedeniyle çalışmalarını kaçıran" öğrencilerle sınırlı olduğunu söyledi.

Kerala yönetimi, 18 yaşın üzerindeki tüm kadın öğrencilere 60 güne kadar hamilelik  izni imkanı tanındığını da açıkladı.

Yetkililer üniversite kurallarını bu değişiklikleri içerecek şekilde değiştirmek zorunda kalmayacak.

Yükseköğretim ve sosyal adaletten sorumlu eyalet bakanı R. Bindu, regl izni verme hamlesinin ilk olarak eyaletteki Cochin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (CUSAT) tarafından yürürlüğe konduğunu söyledi.

Öğrencilerin uzun süredir devam eden talebine kulak veren üniversite, 11 Ocak'ta adet gören öğrencilere yüzde iki ek devamsızlık hakkı tanıdı.

Bakan, "Böyle bir hareketin regl olan çok sayıda öğrenciyi rahatlatması beklendiğinden, bunu eyalet genelindeki üniversitelerde uygulamaya karar verdik. Üniversite kurallarında gerekli değişiklikler yapılacak" diye belirtti.

 


Çoğunuzun şimdiye kadar öğrendiği gibi; #Kerala Yükseköğretim Departmanı'na bağlı tüm üniversitelerin kadın öğrencilerine regl ve doğum izni veren bir karar yayımlandı.

The Week'e konuşan CUSAT Öğrenci Birliği Başkanı Namita George, "Üniversiteden bu kadar hızlı ve olumlu bir yanıt beklemiyorduk" dedi.

Ve şimdi tüm eyalette bunun aynısı yapılıyor. Dilekçemizin böyle ani bir harekete yol açacağını beklemiyorduk. Çok mutluyuz.

Öte yandan Yüksek Mahkeme'ye, öğrenciler ve çalışan kadınlar için ülke çapında regl izninin getirilmesini talep eden bir kamu yararı davası dilekçesi sunuldu. Bar and Bench'e göre avukat Shailendra Mani Tripathi'nin sunduğu dilekçede mahkemenin, eyalet hükümetlerini regl ağrısı izinleri için kurallar koymaya yönlendirmesi isteniyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU