Yargıtay Başkanı Akarca'dan "İmamoğlu dosyası" yorumu: Önümüze hiç gelmeyebilir

“Dosya, önce istinafa gidecek. Belki de orada karar kesinleşerek Yargıtay'a hiç gelmeyebilir”

Fotoğraf: AA

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis ve yasak kararının yüksek mahkemenin önüne hiç gelmeden istinafta kesinleşebileceğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’ün haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen hapis cezasının seçim öncesi kesinleşip kesinleşmeyeceğine ilişkin soruya, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca şu karşılığı verdi:

Yargılama süreci devam ediyor. Dosya, önce istinafa gidecek. Belki de orada karar kesinleşerek Yargıtay'a hiç gelmeyebilir. Kararın Yargıtay'a gelmesi halinde de öncelikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca incelenerek ilgili daireye gidecek. İstisnai durumlarda dosyalar öne alınabiliyor. Ancak bunun takdiri yargılama sürecinde görev alan yargı mensuplarına aittir.

Milliyet’in aktardığına göre de Karaca, Anayasa Mahkemesi (AYM) konusunda şu görüşlerini dile getirdi:

Kuşkusuz yasa ve anayasa AYM’yi de bağlar. Ama zaman zaman bunu aşma eğilimi olduğunu görüyoruz. ‘Her konuyu incelerim, bütün maddi delilleri denetlerim, tüm delillere bakarım’ şeklinde bir anlayış doğru değil. Bu, AYM’nin iş yükünün daha da artmasına, işin içinden çıkılmaz hale gelmesine, kesinleşmiş kararlarda hukuk güvenliğinin otoritesinin zedelenmesine de yol açar. Yasal ve anayasal sınırlar içerisinde hareket edilirse daha doğru bir iş yapılmış olur. Yargıtay’ın yetkisinde olan bir konunun da aşırı bir yorumla, o mekanizmanın işletilmeyecek hale gelmesi doğru olmaz.

AYM kararlarının da Anayasaya ve yasaya uygun olması gerektiğine dikkati çeken Akarca, “Eğer yetki aşımında bulunur da süper temyiz mahkeme niteliğine kavuşursa bu bütün toplumda kargaşaya neden olabilir. AYM’nin çoğu kararlarında buna özen gösterdiğini biliyoruz. Ama bazı kararlarda gerçekten de Yargıtay ve Danıştay tarafından eleştirilebilmektedir. Umarım ki bu sıkıntı büyümesin. Eğer deliller hukuka uygun toplanmışsa, kanun maddeleri doğru uygulanmışsa, yasa yolunda istinaf da temyizde bunlar denetlenmişse  AYM’nin bu alana girmemesi gerekir. Alana girdiği vakit bu sorunlar daha da artabilir” dedi.

 

Sözcü, Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU