Norveç'e kaçan Wagner savaşçısı yaşadıklarını anlattı: "Yakalansaydım öldürülürdüm"

Bahmut cephesindeki askerlerin komutanı olduğunu öne süren Medvedev, Wagner'e karşı tanıklık edeceğini de söyledi

Wagner savaşçıları, Bahmut'un komşu şehri Soledar'ı geçen hafta ele geçirdiklerini öne sürmüştü (Reuters)

Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun Bahmut cephesindeki eski komutanı Andrey Medvedev, Norveç'e kaçışını anlattı.

Medvedev, Norveç'in başkenti Oslo'daki bir sığınmacı kampından çektiği videoda, "Büyük tehlikedeydim. Yakalansaydım öldürülürdüm" dedi.

Rus insan hakları kuruluşu Gulagu.net'in YouTube kanalında dün yayımlanan videoda Medvedev, 13 Ocak'ta 02.00 civarında 198 kilometrelik Rusya-Norveç sınırındaki dikenli telleri aşarak kaçtığını öne sürdü.

Medvedev, donmuş Pasvik Nehri'nden geçerek Norveç'e girdiğini iddia etti.

Rus sınır polislerinin, kendisinin izlerini takip edip peşine köpek taktığını söyleyen eski Wagner savaşçısı, şu ifadeleri kullandı:

Arkamda havlayan köpekleri duydum, kontrol noktalarından ışıkları yaktılar ve ateş etmeye başladılar. Ben de ormana doğru durmadan koştum. Telefonumu parçalayıp attım ve ışıkları yanan evlere doğru koşmaya devam ettim.

Medvedev, sınırdan yaklaşık iki kilometre uzaklaştıktan sonra gördüğü ilk evin kapısını çalarak yardım istediğini söyledi. Eski paralı asker, daha sonra sınıra yakın Kirkenes şehrinde Norveç polisinin kendisini yakaladığını ve uçakla Oslo'ya götürüldüğünü ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Medvedev, gerekirse paralı asker şirketine karşı şahitlik yapacağını da söyledi.

Hırsızlıktan hapis yattığını ve temmuzda tahliye edildikten sonra Wagner'e katıldığını söyleyen Medvedev, şirketle 4 aylık sözleşme imzaladığını belirtti.

Eski paralı asker, sözleşme sona erdiğinde ayrılmak istediğini fakat Wagner'in kendisine izin vermediğini, bunun üzerine cepheden kaçarak bir süre Rusya'da saklandığını öne sürdü.

Bahmut cephesinde savaşan askerlerin komutanlığını yaptığını öne süren Medvedev, birliğinde yer alan savaşçılardan birinin Yevgeni Nuzhin olduğunu söyledi.
 

andrey medvedev.jpg
Medvedev, Rusya'dan Norveç'e kaçışını Wagner'deki arkadaşları sayesinde gerçekleştirdiğini belirtti​​​​​​ (YouTube)​​​​​​​


Nuzhin, Wagner'den kaçtıktan sonra kasımda Ukrayna birlikleri tarafından yakalanmıştı.

Esir takasıyla Ruslara iade edilen Nuzhin'in, birkaç gün sonra Wagner'le bağlantılı bir Telegram kanalında balyozla öldürüldüğü bir video yayımlanmıştı.



Independent Türkçe, Telegraph, The Barent Observer

DAHA FAZLA HABER OKU