Brexit nedeniyle 2 bin 285 Birleşik Krallık yurttaşı, AB'den sınır dışı edildi

Birinci sırada İsveç var

Ülkelerinin AB'den çıkmasını protesto eden birçok eylemci, Londra'da yürüyüş düzenlemişti (AFP)

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Brexit nedeniyle 2 bin 285 Birleşik Krallık (BK) yurttaşının Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden ayrılmak zorunda kaldığını açıkladı.

Eurostat'ın 15 Aralık'ta yayımladığı verilere göre söz konusu kişiler, 1 Ocak 2021 ila 30 Eylül 2022'de AB'de serbest dolaşım hakkını yitirerek, birliğe üye ülkelerden ayrılmak durumunda kaldı.

Çalışmada İsveç'in 1050, Hollanda'nın da 615 BK yurttaşından ülkeyi terk etmesini istediğine dikkat çekildi.

Buna ek olarak Malta 115, Fransa 95, Belçika 65, Danimarka 40, Almanya 25 ve Avusturya da 10 BK yurttaşını ülkeden çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Britanyalı nüfusunun yoğun olduğu İspanya, Portekiz ve İtalya'nın söz konusu dönemde hiçbir sınır dışı emri vermediği belirtildi.

Lancaster Üniversitesi'nde Brexit sonrası göç hareketleri üzerinde çalışmalar yapan Michaela Benson, BK'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'a açıklamasında, sınır dışı emirlerinin sayısındaki farkların, ülkelerin kendi göç politikalarıyla ve kayıt prosedürleriyle ilişkili olabileceğini söyledi.

Benson, BK yurttaşlarının AB'de artık üçüncü ülke yurttaşı sayıldığına da dikkat çekti. AB hukukuna göre bu sınıflandırma, AB ve Avrupa Ekonomik Alanı dahilindeki ülkelerin yurttaşları olmayanlar için kullanılıyor.

Akademisyen, çalışmada Britanyalılardan neden ülkeyi terk etmelerinin istendiğine dair detaylı bilgi paylaşılmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

Bu, İrlanda hariç 26 AB ülkesinin, BK yurttaşlarına yönelik ulusal göç denetimleri uygulayabileceğini, hatta çoğunun bunu halihazırda yaptığını gösteriyor. BK'nin AB'den çıkmasının neticesi bu oldu.

BK, yaklaşık 4 yıl süren sancılı bir sürecin ardından 31 Ocak 2020'de AB'den resmen ayrılmıştı.

AB ve BK arasında yapılan anlaşmaya göre birliğe üye ülkelerden birinde, 1 Ocak 2021 tarihinden önce yasal oturum hakkı edinen Britanyalılara kalıcı oturum izni sağlanmıştı.

İspanya, Almanya, Portekiz ve İtalya'nın da aralarında yer aldığı 14 AB ülkesi, BK yurttaşlarına ek işlem yapmadan bu hakkı tanımıştı.

Fakat İsveç, Fransa ve Danimarka gibi ülkelerin bulunduğu diğer 13 AB üyesiyse Britanyalıların kalıcı oturum izni için tekrar başvuru yapmasını istemişti.



Independent Türkçe, Guardian, The Local

DAHA FAZLA HABER OKU