30 kişinin ölümünün ardından Meksika, "El Chapo"nun oğlunun ABD'ye iadesini durdurdu

28 yaşındaki Lopez'in yakalanmasının ardından Sinaloa Karteli'nin düzenlediği saldırılarda isabet alanlar arasında bir uçak da vardı

Güvenlik güçleriyle çıkan çatışmada kartel üyeleri sivil araçları da ateşe vermişti (Reuters)

Meksika'da "El Chapo" lakaplı uyuşturucu baronu Joaquin Guzman'ın oğullarından Ovidio Guzman Lopez'in ABD'ye iadesi durduruldu.

Başkent Meksiko'da cuma günü görülen duruşmada federal yargıç, Lopez'in ABD'ye sınır dışı edilmesine ilişkin sürecin askıya alınmasına karar verdi.

Yargıcın ayrıca Lopez'in avukatlarıyla ve yakınlarıyla görüşmesine getirilen yasağı da kaldırdığı bildirildi.

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, Lopez hakkında Meksika'da yürütülen hukuki süreçler olduğunu belirterek, kendisinin doğrudan sınır dışı edilemeyeceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Lopez hakkında 60 günlük önleyici gözaltı kararı verildiği ve kendisinin yüksek güvenlikli Altiplano Hapishanesi'nde tutulacağı bilgisi de paylaşıldı.

Lopez'in avukatları, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'in yorum talebine yanıt vermedi.

28 yaşındaki Lopez, perşembe günü Meksika'nın kuzeyindeki Sinaloa eyaletinin başkenti Culiacan'da düzenlenen operasyonda yakalanmıştı.

Bunun üzerine "El Chapo"nun kurduğu Sinaloa Karteli'yle güvenlik güçleri arasında büyük çatışmalar yaşanmıştı.
 


Meksika Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 10'u asker, biri polis, 19'u da kartel üyesi olmak üzere 30 kişinin öldüğü belirtilmişti.

35 askerin yaralandığı çatışmalarda, 21 kişinin de gözaltına alındığı ifade edilmişti.

Ayrıca Culiacan Uluslararası Havalimanı civarında silahlı kuvvetlerle çatışmaya giren çete üyelerinin silahlarından çıkan iki mermi ticari uçağa isabet etmiş, yolcular büyük korku yaşamıştı.
 

Ovidio Guzman Lopez.jpg
ABD, Lopez'in başına 5 milyon dolar ödül koymuştu (AP)


Lopez, 17 Ocak 2019'da da Meksika'da yakalanmıştı. Bunun üzerine kartel üyeleri Culiacan'ın kontrolünü ele geçirmiş ve güvenlik güçleriyle çatışmaya girmişti.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, şiddet olaylarını durdurmak amacıyla Lopez'in serbest bırakılmasını emretmişti.

"El Chapo" ise 2001 ve 2015'te Meksika'daki yüksek güvenlikli hapishanelerden iki kez kaçtıktan sonra 2016'da yakalanmıştı.

2017'de ABD'ye iade edilen uyuşturucu baronu, iki yıl sonra New York'ta görülen duruşmada müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Eski kartel lideri karara itiraz etmiş ama Temyiz Mahkemesi'nde geçen yıl ocakta düzenlenen duruşmada ceza onanmıştı.



Independent Türkçe, CNN, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU