Enflasyon rakamları açıklandı, memur ve emekliye zam oranı belli oldu

TÜİK'e göre enflasyon, Aralık 2022'de yıllık bazda yüzde 64,27 oldu

Fotoğraf: AA

Türkiye İstatistik Kurumu, aralık ayına dair enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre aylık enflasyon yüzde 1,18, yıllık enflasyon da yüzde 64,27 oldu.

12.JPG
TÜFE ana harcama gruplarına göre aylık değişim oranları (%), Aralık 2022 (Tablo: TÜİK)

 

Zam oranları belli oldu

Enflasyon verileri sonrası memur ve memur emeklileri ocakta toplam yüzde 16,4 zam almaya hak kazandı.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 15,4 zam alacak.

Ancak bu rakamlar memur ve emekliler için nihai zam oranları değil. Memur ve emeklilere verilecek refah payı sonrası zam oranı kesinleşecek.

Gözler refah payı açıklamasına çevrildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 137,55

Bağımsız araştırmacı ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da kendi verilerini açıkladı.

ENAG, aylık enflasyonun yüzde 5,18, yıllık enflasyonun da yüzde 137,55 olduğunu bildirdi.

ENAG açıklamasında "ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Aralık ayında yüzde 5,18 arttı. E-TÜFE’nin 2022 yılındaki artışı yüzde 137,55 olarak gerçekleşti. Son 6 aylık enflasyon oranı ise yüzde 38,57 oldu" denildi.

Nebati’den değerlendirme

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

Nebati’nin ifadeleri şöyle:

Aralık ayında aylık bazda yüzde 1,18 seviyesinde gerçekleşen tüketici enflasyonu ile yıllık TÜFE enflasyonu 20,12 puan düşerek yüzde 64,27’ye gerilemiştir. Kasım ayından itibaren enflasyonda belirgin bir düşüş trendine girdik ve 2022 yılını Orta Vadeli Program hedefimizin altında bir noktada kapatıyoruz. Aynı dönemde, yurt içi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) de aylık bazda yüzde -0,24 oranında gerçekleştiğini ve yıllık Yİ-ÜFE’nin 38,30 puan azalarak yüzde 97,72’ye gerilediğini görüyoruz. Tüm dünyada zorlu koşullara sahne olan 2022 yılını, yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceleyen Türkiye Ekonomi Modelimiz (TEM) sayesinde başarıyla geride bıraktık. Fiyat artışlarına yönelik aldığımız önlemler ve ücretlerde yapılan iyileştirmelerle, vatandaşlarımızın alım güçlerini koruduk. TEM çerçevesinde enflasyona karşı uyguladığımız politikaların birikimli etkilerini önümüzdeki aylarda tüm vatandaşlarımız daha net hissedeceklerdir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizi Türkiye Yüzyılı’na hazırlarken, enflasyona karşı sürdürdüğümüz amansız mücadelemizde, işsizliğe ve küçülmeye yol açmayan politikaları uygulamaya devam edeceğiz.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU