Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Türkiye'de engellenen internet siteleri için Avrupa Konseyi'ne çağrı yaptı

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), aralarında bianet'in de bulunduğu 136 internet sitesi ve sosyal medya hesabına erişim engeli getirilmesini kınadı

Fotoğraf: Google

Bianet’in haberine göre, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Türkiye’yi, Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 136 internet sitesi ve sosyal medya hesabına erişimi engelleyen kararını iptal etmeye çağırdı.

IFJ ve EFJ ayrıca mahkeme kararını Avrupa Konseyi’ne taşıdı.

Karar Avrupa Konseyi Gazeteciliğin Korunması ve Gazeteciliğin Güvenliği Platformunu’na bildirdi. Karar Avrupa Konseyi’nin ‘Media Freedom Alerts’ (Medya Özgürlüğü Uyarıları) sayfasında “Henüz yetkililerden cevap yok” notuyla paylaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutiérrez, kararla ilgili “Bu büyük sansür eylemi tamamıyla keyfi ve gerekçeden yoksundur. Bu korkunç mahkeme kararının derhal yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

IFJ, kararı kendi internet sitesinde de kınadı.

Agit temsilcisi: Karar kaygı verici, engele son verilmeli

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) da engelleme kararını kınadı. AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, erişim engeli kararı konusunda derin kaygı duyduğunu açıklayıp, engele son verilmesi çağrısında bulundu:

Türkiye’deki saygıdeğer bağımsız basına ve diğer pek çok internet sitesine getirilen erişim engeli kararı konusunda derin bir kaygı içindeyim. İnternet kaynaklarına erişimin engellenmesi, sadece büyük çaplı insan hakları ihlalleri durumunda veya kamu düzenine mevcut bir tehdit söz konusu olduğunda uygulanabilecek olağanüstü bir önlemdir. bianet, yayınlanmasında kamu yararı bulunan konularda habercilik yapan önemli bir basın kuruluşudur. Söz konusu karar, Türkiye’deki basın özgürlüğüne getirilen önemli bir sınırlamayı gösteriyor ve ülkenin basın özgürlüğüne yönelik taahhütlerini zayıflatıyor. Türk yetkilileri, bu kararı yeniden gözden geçirmeye ve ifade özgürlüğü ile bağımsız basına saygı göstermeye çağırıyorum. İnternet haber kaynaklarına engelsiz erişim, vatandaşların farklı bakış açılarıyla birlikte inanılır ve güvenilir bilgiye erişim sağlayabilmesi için kilit öneme sahiptir.

Désir, söz konusu kararın ülkedeki mevcut İnternet yasasının ve Sulh Mahkemelerine ilişkin usullerin yeniden düzenlenmesine olan ihtiyacı bir kez daha ortaya koyduğuna da vurgu yaptı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU