Ünlü model Iman ayrımcılığa karşı mücadelesiyle prestijli Franca Sozzani Ödülü'ne layık görüldü

"Iman’ın yaptığı işler moda endüstrisini altüst etti"

Afrika kökenli ilk Top Model olan Iman, 2016'da ölen efsanevi Rock yıldızı David Bowie'yle 1992’de Floransa’da, sadece birkaç konuğun davetli olduğu özel bir törenle hayatını birleştirmiş, çiftin ilişkisi uzun süre magazin manşetlerini süslemişti (Camera Press)

Dünyaca ünlü model Iman bu ay sonunda Venedik’te üçüncüsü verilecek Franca Sozzani Ödülü’nü alacak.

Somali kökenli ABD’li model ve girişimciye ödülün verileceğini Women's Wear Daily (WWD) duyurdu. Ödül, sanatsal çalışmalarıyla ve sosyal sorumluluğuyla farklılık yaratan kadınları takdir etme amacını taşıyor.

Ödülü Vogue Italia’nın merhum baş editörü Franca Sozzani'nin ailesi 2017’de vermeye başladı. Oyuncu Julianne Moore ödülü alan ilk kişi olmuştu. Moore'u geçen yıl oyuncu ve hayırsever Salma Hayek takip etmişti.

Iman’ın ödülü kazanmasından bahseden Sozzani’nin oğlu, fotoğrafçı ve yönetmen Francesco Carrozzini şunları söyledi:

Iman’ın yaptığı işler moda endüstrisini Franca’nınkine epey benzer bir şekilde altüst etti: cesur, yenilikçi ve kapsayıcıydı. Podyumdaki çeşitliliği artırmak için Amerikan Moda Tasarımcıları Konseyi'nde (CDFA) harcadığı çabadan etkili insani yardım çalışmalarına platformunun potansiyelini en iyi şekilde kullandı. Bu onun gerçek tutkusunu ve odağını gösteriyor. Franca Sozzani Ödülü'nü kabul etmesinden onur duyuyoruz.

Versace, Donna Karan ve Calvin Klein gibi moda evleri için mankenlik yaparak kuşağının en başarılı modellerinden biri olarak tanınan Iman 1970 ve 1980'lerde uluslararası üne kavuşmuştu.

Yves Saint Laurent’in “rüya kadın” diye tanımladığı model, 1994’te kendi kapsayıcı kozmetik ürünlerini IMAN Cosmetics adıyla piyasaya sürmüştü. Model ayrıca da Bir Yüz İki Yaşam (Lies of the Twins), Uzay Yolu VI: Keşfedilmemiş Ülke (Star Trek VI: The Undiscovered Country), Çıkış Yok (No Way Out) gibi filmlerde rol aldı.

2016'da hayatını kaybeden efsanevi rock yıldızı David Bowie'nin eşi Iman, hayatının büyük bir kısmını Çocukları Savunma Fonu, Açlığa Karşı Eylem ve Kongo İçin Umut Artırma kampanyası gibi organizasyonlar için insani yardım çalışmalarına adadı.

Model 2010’da Giambattista Valli’nin tasarladığı askısız siyah bir elbiseyle CDFA'nın verdiği Moda İkonu Ödülü’ne layık görülmüştü.

 

 

Iman 2013’te de moda endüstrisinin podyumunda çeşitliliği artırmak üzere eski manken Bethann Hardison ve süpermodel Naomi Campbell’le bir araya gelerek kampanya başlatmıştı.

Bu üçlü “Diversity Coalition” (Çeşitlilik Koalisyonu) adı altında bir araya gelerek aralarında Marc Jacobs, Victoria Beckham ve Rodarte gibi markaların da bulunduğu çeşitli moda evlerini, podyumlarında “beyaz tenli olmayan modellere ya hiç ya da tek tük yer vermekle” eleştirmişti.

O zaman CNN’e konuşan Iman, “Podyumlarda ve fotoğrafçılıkta beyaz tenli olmayan modellerin yokluğu, genç kızlarımızda yeterince güzel, yeterince kabul edilebilir olmadıkları hislerini pekiştiriyor” demişti. 

Geleneğe uygun şekilde Franca Sozzani Ödülü, 27 Ağustos'ta Venedik Uluslararası Film Festivali'nin açılışı öncesinde verilecek. Ödül Sozzani'nin en sevdiği otel olan Venedik'in Giudecca adasındaki beş yıldızlı Belmond Hotel Cipriani'de takdim edilecek.

Merhum editörün onuruna düzenlenen etkinliği Sozzani’nin oğlu, fotoğrafçı ve film yönetmeni Francesco Carrozzini ve ABD Vogue'un genel yayın yönetmeni Anna Wintour’un kızı olan eşi Bee Shaffer sunacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Carrozzini geçen yılki törende katılımcılara “Annem filmlere hayrandı. Ama gerçekte tutkulu olduğu şey harekete geçmekten korkmayan, dışarı çıkıp bir şeyleri değiştirmek için çaba harcayan, cesur, güçlü, sıra dışı ve kendini adamış kadınlara destek olmaktı" diye konuşmuştui.

“Modanın Kraliçesi” olarak tanınan Sozzani, 2016'da akciğer kanserinden hayatını kaybetmişti.

Ünlü moda dergisi Condé Nast'ın İtalyanca versiyonunun yayın yönetmenliğini de üstlenen Sozzani, 2012'de Fransa'nın en yüksek onur nişanı olan Legion d’Honneur (Lejyon Donör) nişanını almıştı. Sozzani, sürdürülebilir kalkınma girişimlerinin geliştirilmesine öncülük etmek için modayı teşvik eden Birleşmiş Milletler (BM) dahilindeki Fashion 4 Development programının elçisi olarak atanmıştı.

Sozzani ayrıca BM’nin Açlığa Karşı Elçi görevini üstlenmiş ve Londra'daki ölümünden birkaç hafta önce, çeşitliliğe ve uluslararası yardım kuruluşlarına fon sağlama çabalarına bağlılığını gösteren Swarovski Pozitif Değişim Ödülü'nün ilk kazananı olmuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/fashion

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU